back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρχεται το εργασιακό TAXIS: Καταγραφή – έλεγχοι – «καμπάνες»

Διαβάστε επίσης

Την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε συνδυασμό με την μετεξέλιξη του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας σε πραγματικό χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους, αρχής γενομένης από το πρώτο εξάμηνο του 2022, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Το νέο σύστημα (myergani,gov.gr), θα εφαρμοστεί αρχικά σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, σούπερ μάρκετ και σταδιακά θα επεκταθεί σε ολόκληρη την αγορά εργασίας.

Mε την μετεξέλιξη του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και της Επιθεώρησης Εργασίας, θα υπάρξει ταυτόχρονη αποτύπωση της εργασιακής σχέσης και της ασφαλιστικής κατάστασης (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις), με δυνατότητα ελέγχου.

Στο νέο σύστημα θα καταγράφονται όλες οι μορφές απασχόλησης με στόχο την πλήρη αποτύπωση της αγοράς εργασίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, ενώ θα είναι προσβάσιμο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου.

Όπως επισήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης, «η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επιχειρηματικότητας, αλλά κατά της ασυδοσίας» και προειδοποίησε ότι σε περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας ως προς την αδήλωτη εργασία θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο πρόστιμο των 10.500 ευρώ.

Στο νέο σύστημα, θα εμφανίζονται:

Ωράριο (έναρξη/λήξη εργασίας)

Μεταβολές (υπερωρίες – υπερεργασία – τηλεργασία)

Άδειες

Ειδικές μορφές απασχόλησης

Μέτρα COVID- 19

Aπολύσεις – παραιτήσεις

Λοιπά (πχ δηλώσεις εργαζομένων σε οικοδομοτεχνικά έργα)

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα