back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πάγιες δαπάνες: Παράταση μέχρι τον Μάρτιο στα πιστωτικά κουπόνια της εστίασης

Διαβάστε επίσης

Μέχρι τον Μάρτιο,αντί στα τέλη του χρόνου, παρατείνεται η χρήση τυχόν πιστωτικών κουπονιών που διατέθηκαν μέρσω του προγράμματος “παγίων δαπανών” σε πληγείσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες προκειμένου να τα συμψηφίσουν με φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν από τον περασμένο Ιούλιο αλλά με την υποχρέωση χρήσης μέχρι στα τέλη του χρόνου.

Η παράταση των 3 μηνών θα δοθεί σε μια προσπάθεια να μην χαθούν κεφάλαια ύψους περίπου 80 εκ.ευρώ τα οποία οι επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να κάνουν χρήση -μέσω του συμψηφισμού – μέχρι στο τέλος του χρόνου,και για τα οποία άλλως ακυρώνεται η χρήση τους.

Η επικείμενη τρίμηνη παράταση,αναφέρουν οι πληροφορίες , δεν θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που είχαν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, αλλά κυρίως τον κλάδο της εστίασης.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί περισσότερες από 31.000 επιχειρήσεις με τη μέση ενίσχυση να ανέρχεται σε 14.000 ευρώ. Στη λίστα περιλαμβάνονται 10.356 εταιρείες από τον κλάδο της εστίασης, 4.019 από το λιανεμπόριο, 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων,  1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών, 1.272 από το χονδρεμπόριο και 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγία.Συνολικά διατέθηκαν μέσω του προγράμματος των “παγίων δαπανών” 500 εκ.ευρώ.

Η ενίσχυση στο βαθμό που αφορά δικαίωμα έκπτωσης από φορολογικές οφειλές, εφαρμόζεται ως έκπτωση,με τα πιστωτικά κουπόνια, από φορολογικές υποχρεώσεις του έτους 2021, που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 έως την 31 Δεκεμβρίου 2021, με την παρακάτω σειρά:

α) από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων,

β) από ΕΝ.Φ.Ι.Α.,

γ) από Φ.Π.Α.,

δ) από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

ΠΟΙΕΣ ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΠΑΓΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ…

Ως πάγιες δαπάνες λαμβάνεται το άθροισμα των εξόδων που έχουν δηλωθεί στα κάτωθι πεδία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έτους 2020 (Έντυπο Ε3):

α) Παροχές σε εργαζόμενους

β) Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων

γ) Λοιπές αμοιβές για υπηρεσίες ημεδαπής

δ) Λοιπές αμοιβές για υπηρεσίες αλλοδαπής

ε) Ενέργεια

στ) Ύδρευση

ζ) Τηλεπικοινωνίες

η) Ενοίκια

θ) Λοιπά λειτουργικά έξοδα

ι) Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα .

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που τηρούν διαχειριστική χρήση που λήγει πριν την 31η Δεκεμβρίου και δεν έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 (έντυπο Ε3), ως πάγιες δαπάνες λαμβάνεται το άθροισμα των εξόδων που έχουν δηλωθεί στα αντίστοιχα πεδία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, πολλαπλασιαζόμενο επί δύο τρίτα.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα