back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Αυξάνει η ανησυχία στη χώρα λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον

Διαβάστε επίσης

Τα κρούσματα covid-19 αυξάνονται μεταξύ των ηθοποιών του Μπρόντγουεϊ, η σεζόν του μπάσκετ έχει διαταραχθεί και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβλεψε «έναν χειμώνα βαριάς ασθένειας και θανάτου» για τους ανεμβολίαστους: η ανησυχία αυξάνει στις ΗΠΑ καθώς εξαπλώνεται στη χώρα το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι αυτό το νέο και ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος είναι «εδώ» και πρόκειται «να εξαπλωθεί πολύ ταχύτερα» από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή του κορονοϊού.

Την 1η Δεκεμβρίου ο αριθμός των νέων, ημερήσιων κρουσμάτων στις ΗΠΑ ήταν 86.000 κατά μέσο όρο. Στις 14 Δεκεμβρίου είχε φτάσει τις 117.000, μια αύξηση περίπου 35% μέσα σε δύο εβδομάδες.

«Η μόνη πραγματική προστασία είναι να κάνετε την ένεση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προβλέποντας «έναν χειμώνα βαριάς ασθένειας και θανάτου» για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Εμβολιασμένοι ή μη, ο χειμώνας προμηνύεται ζοφερός για τους Αμερικανούς.

Στη Νέα Υόρκη οι ακυρώσεις παραστάσεων αυξάνονται στο Μπρόντγουεϊ λόγω των κρουσμάτων covid-19 μεταξύ των θιάσων.

Τα μεγαλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν τροποιήσει τη λειτουργία τους, οργανώνοντας διαδικτυακά μαθήματα και εξετάσεις προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου.

Η NFL, η εθνική ομοσπονδία αμερικανικού ποδοσφαίρου, έθεσε σε ισχύ αυξημένα υγειονομικά μέτρα, αφού από την αρχή της εβδομάδες έχουν εντοπιστεί περίπου 100 κρούσματα μεταξύ παικτών.

Το NBA επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα με την αναβολή δύο αγώνων των Chicago Bulls. Επιπλέον χθες, Πέμπτη, το βράδυ δύο παίκτες των Los Angeles Lakers ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στον σημερινό αγώνα λόγω του πρωτοκόλλου για την covid-19.

«Μήνυμα στους Αμερικανούς»

Στον Λευκό Οίκο η αλλαγή του τόνου είναι εμφανής.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος πριν μερικές εβδομάδες ζητούσε από τους Αμερικανούς να μην πανικοβάλλονται λόγω του νέου στελέχους, πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη, μια ειδική σύσκεψη για την πανδημία covid-19 στην οποία κάλεσε τους δημοσιογράφους προκειμένου «να απευθύνει άμεσα ένα μήνυμα στους Αμερικανούς».

Και αυτό ήταν πως είναι «ύψιστης σημασίας» να λάβουν την ενισχυτική δόση τους οι ανοσοποιημένοι και να σπεύσουν να «κάνουν την πρώτη δόση» οι υπόλοιποι.

Λίγο νωρίτερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάριν Ζαν- Πιέρ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ων ΗΠΑ δεν θα λάβει προς το παρόν συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα και θα επικεντρωθεί στον εμβολιασμό.

«Τα εργαλεία που έχουμε δουλεύουν», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου οι Αμερικανοί να εμβολιαστούν και να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις τους».

Ο Μπάιντεν, που εξελέγη εν μέρει χάρη στην υπόσχεσή του να τερματίσει την πανδημία, παρουσίασε στις 2 Δεκεμβρίου ένα σχέδιο που έχει στόχο να προστατεύσει τις ΗΠΑ από μια ραγδαία έξαρση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων λόγω covid-19. Ωστόσο φάνηκε επιφυλακτικός στη λήψη περιοριστικών μέτρων, γνωρίζοντας ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Επιφυλάξεις

Οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί από την πανδημία και τα σκληροπυρηνικά μέλη των Ρεπουμπλικάνων αντιτίθενται τακτικά σε οποιαδήποτε απόπειρα να καταστούν υποχρεωτικά τα εμβόλια κατά της covid-19 ή η χρήση μάσκας.

Λόγω του Όμικρον, οι ΗΠΑ έχουν κλείσει τα σύνορά τους για τους ταξιδιώτες από κάποιες αφρικανικές χώρες, αλλά δεν έλαβαν άλλα μέτρα και προς το παρόν δεν έχουν υιοθετήσει κανένα αυξημένο υγειονομικό μέτρο για τις εσωτερικές πτήσεις.

Εξάλλου το περιθώριο ελιγμών του Αμερικανού προέδρου είναι περιορισμένο, όπως καταδεικνύουν οι πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τον οποίο επιθυμεί να επιβάλει για τους εργαζόμενους στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.

Χθες, Πέμπτη, η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει τις αποφάσεις δύο χαμηλότερης βαθμίδας δικαστηρίων, εξαιτίας των οποίων πάγωσε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της covid-19 των υγειονομικών που προωθούσε ο Μπάιντεν.

Η εντολή του Αμερικανού προέδρου έχει μπλοκαριστεί σε 24 πολιτείες, οι οποίες έχουν προσφύγει δικαστικά εναντίον της.

Επισήμως οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους λόγω της covid-19, ενώ την Τρίτη ξεπέρασαν το όριο των 800.000 νεκρών από τη νόσο, σύμφωνα με απολογισμό του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Περίπου 450.000 θάνατοι, κυρίως ανεμβολίαστων, καταγράφηκαν το 2021, παρά τη διάθεση από την άνοιξη δωρεάν και αποτελεσματικών εμβολίων κατά της covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα