back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 22:00

Διαβάστε επίσης

Επιμένουν οι δείκτες της πανδημίας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 4345 νέα κρούσματα και 63 επιπλέον θανάτους.

Συνεχίζεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 684 ασθενείς covid. Από τις σημερινές λοιμώξεις, 1466 εντοπίζονται στην Αττική και 756 στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον που έχει πλέον εντοπιστεί σε 89 χώρες. Σε σκληρό lock down μπαίνει από αύριο και μέχρι της 14 Ιανουαρίου η Ολλανδία. Κλείνουν καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, χώροι ψυχαγωγίας και πολιτισμού, εμπορικά καταστήματα ακόμη και κομμωτήρια. Αυστηρότερα μέτρα μελετά και η ιταλική κυβέρνηση.

Σε αυξημένη επιφυλακή για την παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται και η Ελλάδα. Σύμφωνα με νεότερη οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, από αύριο έως και τις 10 Ιανουαρίου, όλοι οι ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και εμβολιαστικής κατάστασης, κατά την είσοδό τους στη χώρα, οφείλουν να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό test 72 ωρών, ή rapid test 24 ωρών. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν και για παιδιά από 5 ετών και άνω.

Δωρεάν rapid test θα πραγματοποιούν και αύριο κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, σε 34 περιοχές της χώρας. Στην Αττική, από τις εννέα το πρωί έως τις τρεις μετά το μεσημέρι, στους Δήμους Νέου Ηρακλείου και Αγίου Δημητρίου.

Πακέτο 5 συν 3ων μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, που υπερψηφίστηκε νωρίτερα στην Ολομέλεια με 158 «ΝΑΙ».

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός:

Στο 40% αυξάνεται η έκπτωση στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για το μήνα Δεκέμβριο. Στα 49,5 ευρώ το μήνα διαμορφώνεται η οριζόντια επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Πρόσθετη επιδότηση θα δοθεί σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση της περιόδου Αυγούστου-Δεκεμβρίου, η οποία θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε 5 πρόσθετες παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών: Για τις 30 Ιουνίου 2022 μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Έως την ίδια ημερομηνία επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα Παγίων, αλλά και ο μειωμένος ΦΠΑ για υλικά ατομικής προστασίας και υγιεινής καθώς και υλικά αιμοκάθαρσης. Έως το τέλος Μαρτίου επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους.

Έντονους διαξιφισμούς πυροδότησε στην ολομέλεια η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει «ανεπαρκή και επικίνδυνο» τον πρωθυπουργό.

«Θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές σήμερα μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας» απάντησε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Απέδωσε την πρόταση για πρόωρες εκλογές στις αναταράξεις στην κεντρο αριστερή πολυκατοικία και το φόβο στο ΣΥΡΙΖΑ ότι κινδυνεύουν να γίνουν τρίτο κόμμα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή για την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Το τηλεφωνικό κέντρο 15902 θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην Αττική: κλειστό παραμένει το ρεύμα της Λεωφόρου Πάρνηθος προς το Καζίνο από το ύψος του τελεφερίκ. Κλειστή και η οδός Φυλής, από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο ρεύμα προς Δερβινοχώρια. Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Η σύνδεση με τα νησιά του Αργοσαρωνικού γίνεται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Oι δυνατοί άνεμοι ξήλωσαν 10 κολώνες της ΔΕΗ στο Μαντούδι Εύβοιας, με αποτέλεσμα 7.000 άνθρωποι να μείνουν χωρίς θέρμανση,.

Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Ηράκλειο, δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο ‘’Νίκος Καζαντζάκης’’ της Κρήτης και επιστρέφει στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Δύο θερμαινόμενους χώρους κρατά ανοικτούς ο Δήμος Αθηναίων: Το Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας και το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων. Ζεστά ροφήματα, φαγητό και κουβέρτες διανέμουν σε αστέγους, ομάδες του Street Work του ΚΥΑΔΑ. Σε 24ωρη λειτουργία και το τηλεφωνικό κέντρο, 210 52 46 615 – 6 και το 1595. Περισσότερα στον ιστότοπο του σταθμού μας, www.athina984.gr

Ανοιχτά θα είναι και αύριο Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Στην αθλητική επικαιρότητα και την 15η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ

Παναιτωλικός – Ατρόμητος: 2 – 1

Και ο καιρός

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αύριο στην Αττική, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά του νομού. Άνεμοι βόρειοι ισχυροί και θερμοκρασία από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα