back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Εφιάλτης» πριν τα Χριστούγεννα η Όμικρον – Lockdown και μέτρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Η παραλλαγή Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα παγκοσμίως με τις εικόνες του 2020 να επαναλαμβάνονται αρχής γενομένης της Ολλανδίας.

Στην Αθήνα, νέοι περιορισμοί για την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα τέθηκαν σε εφαρμογή από χθες και θα ισχύσουν έως και τις 10 Ιανουαρίου.
Με τις νέες ρυθμίσεις πλέον προβλέπεται ότι για την είσοδο στη χώρα είναι απαραίτητη η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορονοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Λόγω της νέας μετάλλαξης περιορίζονται προσωρινά οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Τουρκία, ενώ μειώνεται η πληρότητα στα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αλβανία.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- αποφασίστηκε προς το παρόν να μην ληφθούν κάποια πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας ενώ στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για αυξημένο τεστινγκ την περίοδο των εορτών ώστε να υπάρχει καλύτερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και ειδικά της μετάλλαξης Όμικρον.

Στην Ολλανδία, oι εμπορικοί δρόμοι στη χώρα είναι κλειστοί από χθες και τα σχέδια των πολιτών για τις γιορτές των Χριστουγέννων βρίσκονται στον αέρα καθώς αρχές αποφάσισαν την επιβολή lockdown με στόχο τον περιορισμό την αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού από την εξάπλωση της Όμικρον.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε αιφνιδιαστικό λοκντάουν, επιβάλλοντας το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων καθώς και των εστιατορίων, των κομμωτηρίων, των γυμναστηρίων, των μουσείων και άλλων δημόσιων χώρων από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου μέχρι τουλάχιστον και τις 14 Ιανουαρίου.

Η είδηση σόκαρε πολλούς Ολλανδούς που προετοιμάζονταν για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας ζητούν αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη κατά την εορταστική περίοδο ενώ οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων τονίζουν την αναγκαιότητα για σωματική άσκηση στη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης.

Όλα τα σχολεία κλείνουν μια εβδομάδα νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων, δηλαδή από σήμερα Δευτέρα, και θα παραμείνον κλειστά μέχρι τουλάχιστον στις 9 Ιανουαρίου, ενώ τα νοικοκυριά καλούνται να μην δέχονται πάνω από δύο επισκέπτες και οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους είναι επίσης περιορισμένες στα δύο άτομα .

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιταχύνει την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου έπειτα από μια αργή εκκίνηση της εμβολιαστικής εκστρατείας και τώρα στοχεύει να εμβολιάσει με αναμνηστική δόση όποιον είναι πάνω από 60 ετών μέχρι το τέλος του μήνα.

Στη Γερμανία, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα επιβάλλεται καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα απαιτείται αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Τα τοπικά υπουργεία Υγείας ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το Σάββατο να εισάγει σκληρότερους κανόνες για τις αφίξεις από τη Βρετανία, όπου η παραλλαγή Όμικρον έχει πυροδοτήσει ένα κύμα μολύνσεων.

Η Βρετανία θεωρείται στο εξής «ζώνη παραλλαγής» της Covid-19, μπαίνει δηλαδή κατηγορία των χωρών απ’ όπου ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων κατά την άφιξή τους.

«Το κύμα “Όμικρον” έρχεται και δεν μπορεί κανείς πια να το σταματήσει», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που συνέστησε η νέα κυβέρνηση εισηγείται επιπλέον μέτρα και μεγαλύτερο περιορισμό των επαφών.

Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων ζήτησε ήδη την ταχεία εισαγωγή περιορισμού των επαφών, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της νέας παραλλαγής. «Τα μέτρα θα πρέπει να επιβληθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, να είναι αποτελεσματικά και συντονισμένα σε εθνικό επίπεδο», μετέδωσε το ARD, επικαλούμενο πηγές στο Συμβούλιο. Μεταξύ των κανονισμών που εξετάζονται, σύμφωνα με το δίκτυο RND, είναι να τεθεί όριο 20-25 ατόμων για κλειστούς χώρους και 100 ατόμων για ανοιχτούς και η αναστολή της λειτουργίας των νυχτερινών κλαμπ. Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν ήδη τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται την Πρωτοχρονιά να ισχύουν ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί.

Από την πλευρά των Πρασίνων, ο αρμόδιος για θέματα Υγείας Γιάνος Ντάμεν τάχθηκε υπέρ των άμεσων και αυστηρών περιορισμών και της αξιοποίησης των αργιών των εορτών, ακόμη και με κλείσιμο βασικών καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Στην ίδια γραμμή και ο εκπρόσωπος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την πολιτική Υγείας Τίνο Ζόργκε,

Στην Ιταλία, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα είναι πιθανή η λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 23 του μηνός, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να αξιολογήσουν από κοινού την όλη κατάσταση, βάσει και των νέων στοιχείων που αφορούν τη διάδοση της παραλλαγής όμικρον.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κυρίως, μπορεί να επεκταθεί στους πολίτες που είναι σε συνεχή επαφή με το κοινό. Μέχρι τώρα, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, οι εργαζόμενοι στην παιδεία, στον υγειονομικό τομέα, στην αστυνομία, στον στρατό και στους καραμπινιέρους.

Στη Γαλλία ακυρώνονται όλες οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, ενώ οι αρχές συστήνουν στους πολίτες ολιγομελείς οικογενειακές συναθροίσεις. Η Όμικρον «ακύρωσε» και τα ταξίδια του Γάλλου προέδρου και του πρωθυπουργού σε Μάλι και Ιορδανία αντίστοιχα

«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι τοπικές αρχές θα απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις που δεν θα δηλωθούν εκ των προτέρων, την κατανάλωση αλκοόλ στους δημόσιους χώρους και θα απαγορεύσουν τη διοργάνωση μεγάλων υπαίθριων συγκεντρώσεων, ειδικά πυροτεχνήματα και συναυλίες», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστεξ.

Στην Κύπρο, αυτοπεριορισμό, τεστ PCR κατά την άφιξη, καθώς και rapid test στις 72 ώρες μετά την είσοδό τους στην Κύπρο ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, για όλους τους επιβάτες που εισέρχονται από τις 18 Δεκεμβρίου 2021 στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Ηνωμένο Βασίλειο, άνω των 12 ετών και ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης ή προηγούμενης νόσησης, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων με την παραλλαγή Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις ΗΠΑ, ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς που θα ταξιδέψουν στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου και να φοράνε μάσκα σε δημόσιους χώρους με πολυκοσμία ώστε να βοηθήσουν να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Η υψηλά μεταδιδόμενη παραλλαγή “σαρώνει τον κόσμο” και τα ταξίδια θα αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων, είπε ο Φάουτσι σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC, “Meet the Press”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα