back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Moderna: Η ενισχυτική δόση φαίνεται πως προστατεύει από την «Όμικρον»

Διαβάστε επίσης

Η Moderna ανακοίνωσε πως η ενισχυτική δόση του εμβολίου της κατά του κορονοϊου φαίνεται πως προστατεύει από την «Όμικρον».

Ειδικότερα η Moderna Inc ανακοίνωσε ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου της φαίνεται στα εργαστηριακά τεστ ότι προστατεύει από την ταχέως μεταδιδόμενη παραλλαγή «Όμικρον» και ότι η τρέχουσα εκδοχή του εμβολίου θα συνεχίσει να είναι η «πρώτη γραμμή άμυνας κατά της «Όμικρον» της Moderna.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η απόφασή της να επικεντρώσει στο τρέχον εμβόλιο, το mRNA-1273, καθοδηγήθηκε εν μέρει από το πόσο γρήγορα μεταδίδεται η προσφάτως ανακαλυφθείσα παραλλαγή. Η εταιρεία εξακολουθεί να σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο για την προστασία ειδικά κατά της «Όμικρον», το οποίο ελπίζει ότι στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς θα έχει φθάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

«Αυτό που έχουμε διαθέσιμο αυτή τη στιγμή είναι το 1273», δήλωσε σε συνέντευξή του ο δρ. Πολ Μπάρτον, ο αρχίατρος της Moderna. «Είναι πολύ αποτελεσματικό και είναι εξαιρετικά ασφαλές. Πιστεύω ότι θα προστατεύσει τους ανθρώπους κατά την ερχόμενη εορταστική περίοδο και αυτούς τους χειμερινούς μήνες, όταν θα δούμε τη μεγαλύτερη πίεση από την «Όμικρον»».

Η εταιρεία δήλωσε πως δύο δόσεις του εμβολίου της δημιουργούν χαμηλά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής «Όμικρον», όμως μια ενισχυτική δόση 50 μικρογραμμαρίων αυξάνει 37 φορές τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής. Μια υψηλότερη ενισχυτική δόση 100 μικρογραμμαρίων του ίδιου εμβολίου αυξάνει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα των αντισωμάτων – πάνω από 80 φορές περισσότερο από τα επίπεδα πριν από την ενισχυτική δόση.

Τα δεδομένα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από ομότιμους επιστήμονες, προέρχονται από τον έλεγχο αίματος ανθρώπων οι οποίοι έχουν κάνει το εμβόλιο εναντίον ενός ψευδοϊού που σχεδιάστηκε ώστε να μοιάζει με την παραλλαγή «Όμικρον». Είναι παρόμοια με τα τελευταία δεδομένα που ανακοινώθηκαν από τον κορυφαίο Αμερικανό λοιμωξιολόγο Άντονι Φάουτσι.

Ο Μπάρτον δήλωσε πως έγκειται στην κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν αν θέλουν να αυξήσουν το επίπεδο της προστασίας σ’ αυτό που μπορεί να προσφέρει μια δόση 100 μικρογραμμαρίων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η δόση των 100 μικρογραμμαρίων είναι γενικά ασφαλής και καλά ανεκτή, αν και υπάρχει μια τάση προς ελαφρά πιο συχνές παρενέργειες.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν την ενισχυτική δόση των 50 μικρογραμμαρίων του εμβολίου της Moderna τον Οκτώβριο. Οι πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna είναι από 100 μικρογραμμάρια.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα