back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αφγανιστάν: Διαδήλωση για την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας που έχει παγώσει η Δύση

Διαβάστε επίσης

Μερικές εκατοντάδες Αφγανοί διαδήλωσαν σήμερα στην Καμπούλ ζητώντας να αποδευσμευθούν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, τα οποία έχει παγώσει η Δύση μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου με αποτέλεσμα η χώρα να στερηθεί ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια.

Περιστοιχισμένοι από μεγάλες δυνάμεις ισλαμιστών μαχητών, οι οποίοι έδωσαν την άδεια για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Καμπούλ κρατώντας πανό που έγραφαν στα αγγλικά και τα παστούν «Αφήστε μας να φάμε», «Δώστε μας τα παγωμένα μας χρήματα» ή «Μην ντροπιάζετε την ανθρωπότητα».

Βασικό μας αίτημα είναι οι ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν τα περιουσιακά μας στοιχεία το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται για τον πλούτο του αφγανικού λαού», δήλωσε ο Σαφίκ Άχμαντ Ραχίμι, 28 ετών, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, εκτιμώντας ότι «το μόνο αποτέλεσμα του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν είναι ότι ο πληθυσμός της χώρας υποφέρει από την πείνα».

Μετά την ανατροπή της αφγανικής κυβέρνησης, την οποία στήριζαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, από τους Ταλιμπάν οι δυτικές χώρες σταμάτησαν να παρέχουν βοήθεια στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί σε μεγάλη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

«Ζητάμε από το ισλαμικό εμιράτο να δεχθεί όλα τα νόμιμα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Ραχίμι.

Η διεθνής κοινότητα ζητεί από τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως αυτά των γυναικών αίροντας τους περιορισμούς που τους έχουν επιβάλει σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και την εργασία.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ανησυχεί για μια «χιονοστιβάδα πείνας».

Χθες Δευτέρα το βράδυ οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσχέδιο απόφασης το οποίο θα διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, το οποίο ορίζει ότι η βοήθεια αυτή «δεν αποτελεί παραβίαση» της απόφασης με την οποία επιβάλλονται κυρώσεις σε οντότητες που συνδέονται με τους Ταλιμπάν.
Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα