back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιαπωνία: Εκτελέστηκαν τρεις θανατοποινίτες, για πρώτη φορά από το 2019

Διαβάστε επίσης

Οι αρχές της Ιαπωνίας προχώρησαν σήμερα Τρίτη στην εκτέλεση τριών ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών, εφαρμόζοντάς την για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2019 και για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα, στις αρχές Οκτωβρίου.

«Τρεις καταδικασθέντες σε θάνατο εκτελέστηκαν σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσαν νωρίτερα αρκετά ιαπωνικά ΜΜΕ.

Επρόκειτο για 65χρονο που είχε καταδικαστεί για τον φόνο με σφυρί και μαχαίρι επτά μελών της οικογένειάς του και γειτόνων του το 2004 και δυο άνδρες 54 και 44 ετών που είχαν καταδικαστεί για διπλή δολοφονία η οποία είχε διαπραχθεί το 2003, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η πιο πρόσφατη εκτέλεση, τον Δεκέμβριο του 2019, ήταν αυτή ενός Κινέζου που καταδικάστηκε για τους φόνους τεσσάρων μελών της ίδιας οικογένειας στο νοτιοδυτικό τμήμα του αρχιπελάγους το 2003.

Οι ιαπωνικές αρχές εκτέλεσαν τρεις ανθρώπους το 2019 και 15 το 2018, ανάμεσά τους 13 μέλη της σέκτας Ομ Σινρικιό, που ενέχονταν στην επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο το 1995.

Η υποστήριξη της ιαπωνικής κοινής γνώμης στη θανατική ποινή παραμένει σθεναρή, παρά τις επικρίσεις από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

«Η διατήρηση ή μη της θανατικής ποινής είναι κρίσιμο ζήτημα που αφορά τα θεμέλια του ιαπωνικού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης», σχολίασε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ο Σέιτζι Κίχαρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ενώ δεν παύουν να διαπράττονται ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα, η ποινή του θανάτου πρέπει να επιβάλλεται σε εκείνους που έχουν διαπράξει ενέργειες βαρύτητας και βαναυσότητας που την κάνει αναπόφευκτη», πρόσθεσε.

Οι σημερινές εκτελέσεις καταγράφηκαν μερικές ημέρες μετά την πυρκαγιά σε ψυχιατρική κλινική στην Οσάκα (δυτικά) με 25 νεκρούς· αστυνομικοί έδωσαν στη δημοσιότητα του όνομα του ηλικιωμένου υπόπτου, παρότι δεν έχει ξεκινήσει καν ακόμη να διενεργείται ποινική έρευνα, προκαλώντας σάλο.

Στην Ιαπωνία σήμερα οι καταδικασμένοι στην εσχάτη των ποινών που αναμένουν την εκτέλεσή τους είναι πάνω από 100. Γενικά, περνούν αρκετά χρόνια από την επιβολή της θανατικής ποινής ως την εκτέλεση δι’ απαγχονισμού.

Στις αρχές του Νοεμβρίου, δύο θανατοποινίτες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον της ιαπωνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας παράνομη την πρακτική, που τους προκαλεί όπως τόνισαν ψυχολογικά προβλήματα.

Η θανατική ποινή και ο τρόπος που εφαρμόζεται στη χώρα «καταπατά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορός τους, εξηγώντας ότι οι εκτελέσεις γενικά ανακοινώνονται στους θανατοποινίτες μόλις μια ως δύο ώρες νωρίτερα, εμποδίζοντάς τους να δουν τους δικηγόρους τους ή να καταθέσουν προσφυγές.

Εξάλλου, τον Δεκέμβριο του 2020, το ιαπωνικό ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε απόφαση που εμπόδιζε την ικανοποίηση του αιτήματος αναψηλάφησης της δίκης του Ιουάο Χακαμάντα, 85 ετών σήμερα, που θεωρείται ο γηραιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο.

Ο κ. Χακαμάντα έχει περάσει πάνω από τέσσερις δεκαετίες περιμένοντας την εκτέλεσή του μετά την καταδίκη του, το 1968, στην εσχάτη των ποινών για την τετραπλή δολοφονία του εργοδότη του και μελών της οικογένειάς του.

Ο άνδρας είχε ομολογήσει το έγκλημα αφού υποβλήθηκε επανειλημμένα σε ανακρίσεις, κρατούμενος επί εβδομάδες· ωστόσο κατόπιν ανακάλεσε. Έκτοτε, δεν σταματά να διατρανώνει την αθωότητά του· όμως η καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών επικυρώθηκε το 1980.

Όταν εφαρμόζεται η θανατική ποινή στην Ιαπωνία, οι καταδικασμένοι, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα και τα μάτια σφαλισμένα, οδηγούνται στην αγχόνη πάνω σε καταπακτή που ανοίγει κάτω από τα πόδια τους, μέσω μηχανισμού που ενεργοποιείται με ένα από τρία κουμπιά στον τοίχο, που πιέζονται ταυτόχρονα από τρεις δεσμοφύλακες, οι οποίοι αγνοούν ποιο είναι το ενεργό.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι οι μοναδικές βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου όπου συνεχίζει να εφαρμόζεται η θανατική ποινή.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα