back to top
22.5 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

22.5 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Χριστούγεννα στην σκιά της Όμικρον – Οι ανησυχίες για αλματώδη αύξηση κρουσμάτων

Διαβάστε επίσης

Την επομένη της υπαναχώρησης της κυβέρνησης από την διενέργεια υποχρεωτικού rapid test ενόψει εορταστικών συναθροίσεων, οι ανησυχίες αναζωπυρώνονται για το τι μέλλει να συμβεί μετά την παρέλευση Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ειδικώς, καθώς σε ολόκληρη της Ευρώπη, η μια μετά την άλλη χώρες  με πολύ υψηλότερο εμβολιαστικό επίπεδο από την Ελλάδα, λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση του στελέχους Όμικρον της COvid-19, απαγορεύοντας, εορταστικές εκδηλώσεις,  την λειτουργία νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και μπαρ και μειώνοντας την πληρότητα άλλων .

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας την Τετάρτη στο Mega, αν παρατηρηθεί αύξηση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων, χωρίς να πέφτουν περαιτέρω, τότε αυτό σημαίνει πως η Όμικρον είναι στην κοινότητα.

Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε πως «δεν βλέπουμε την εντυπωσιακή άνοδο και αυτό είναι καθαρά μαθηματικά. Είναι ο κανόνας του διπλασιασμού, που ξεκινάει από μικρό νούμερο και καταλήγει σε κάτι τρομαχτικά νούμερα. Η Δανία με 90% εμβολιαστική κάλυψη, είχε στις 2 Δεκεμβρίου 5.500 κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 13.200 κρούσματα».

«Το μεγαλο πρόβλημα είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη πλήρη ή προ τεσσάρων και πέντε μηνών. Η Όμικρον και η Δέλτα ίσως δεν κάνουν καθόλου ή πολύ λίγα συμπτώματα κι έτσι προχωράει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, όλα τα αντιγονικά τεστ είναι ευαίσθητα στην «Όμικρον» και μπορούν να την ανιχνεύσουν.

Κρούσματα στις γιορτές

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν τη μετάλλαξη Όμικρον εξαρτάται από το αρχικό νούμερο που υπάρχει στην κοινότητα. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 100 κρούσματα αναμένεται ανάλογη αύξηση, ενώ εάν έχουμε 200 ή και 500 κρούσματα, τότε το νούμερο ανεβαίνει πολύ περισσότερο. Ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός και μάλιστα ο καθηγητής προέβλεψε πως ίσως τα Φώτα τα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500.

«Τα μέτρα πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι»

Ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως όλα τα μέτρα που στοχεύουν στην αναχαίτιση της Όμικρον θα πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι. Ανοιχτό άφησε, επίσης, το ενδεχόμενο ενός lockdown, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας.

Με αφορμή τηνν Ολλανδία και το lockdown που έθεσε η χώρα μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, είπε: «Κάποιες από αυτές τις χώρες είχαν σταματήσει τη χρήση μάσκας και δεν χρησιμοποιιούσαν το διαβατήριο εμβολιασμού και τώρα αναγκάστηκαν και πήραν αυτά τα μέτρα. Τα μέτρα αυτά τα καθορίζουν οι δείκτες που πιέζουν το σύστημα, δηλαδή οι διασωληνωμένοι, οι νοσηλείες και οι θάνατοι. Αν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων θα περιμένουμε να εμφανιστεί η πίεση 10 με 15 ημέρες αργότερα».

“Δεν βλέπουμε ακόμη την εντυπωσιακή άνοδο και αυτό είναι καθαρά μαθηματικά. Είναι ο κανόνας του διπλασιασμού, που ξεκινάει από μικρό νούμερο και καταλήγει σε κάτι τρομαχτικά νούμερα. Η Δανία με 90% εμβολιαστική κάλυψη, είχε στις 2 Δεκεμβρίου 5.5000 κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 13.200 κρούσματα ” , είπε ο κ. Τζανάκης τονίζοντας την εφιαλτική άνοδο των κρουσμάτων μέσα σε μόλις 10 ημέρες.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη πλήρη ή προ τεσσάρων και πέντε μηνών. Η Όμικρον και η Δέλτα ίσως δεν κάνουν καθόλου ή πολύ λίγα συμπτώματα κι έτσι προχωράει», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, όλα τα αντιγονικά τεστ είναι ευαίσθητα στην Όμικρον και μπορούν να την ανιχνεύσουν.

Την άμεση όμως λήψη μέτρων στη χώρα μας για να αναχαιτιστεί μια επερχόμενη εκθετική αύξηση κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξη Όμικρον, πρότεινε και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Δεν νοείται να υπάρχουν χώροι με 100% πληρότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ, εκφράζοντας την ανάγκη οι εσωτερικοί χώροι όπως τα θέατρα, τα σινεμά και τα κέντρα διασκέδασης να λειτουργούν με πληρότητα στο 60%.

Εξήγησε δε ο ίδιος ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις, όμως ένα σημείο και μετά η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και για αυτόν τον λόγο καθίσταται αναγκαίο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα : «Αν δεν πάρουμε μέτρα οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πολλαπλάσιες» είπε ο ίδιος.

Για την αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αλλά και της Κρήτης, μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, λέγοντας ότι μετά από 3 εβδομάδες ύφεσης, η κατάσταση αντιστρέφεται.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε πως «η κατάσταση είναι μάλλον δυσάρεστη θα έλεγα, διότι η αύξηση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, προδιαγράφει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως θα έχουμε σημαντική αύξηση». Ειδικά για την Αττική ανέφερε ότι εδώ και ένα μήνα περίπου το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, στα 40 με 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Προειδοποίησε ότι αναμένεται απότομη και δραματική αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συμβεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Το κλίμα από το Λονδίνο, πρόσθεσε, είναι ότι η αύξηση κρουσμάτων είναι πολύ μεγάλη αλλά η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι σημαντική κυρίως στους άνω των 60. Συνεπώς σύμφωνα με τον καθηγητή και η μετάλλαξη Όμικρον αφορά αυτή κυρίως την ηλικιακή ομάδα που πρέπει να σπεύσει να εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα