back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χρ. Στυλιανίδης: Νέες βάσεις στη διαχείριση των κρίσεων – Ετοιμότητα, ανθεκτικότητα και πρόληψη

Διαβάστε επίσης

 

Μήνυμα προσφοράς στέλνει ο Αθήνα 9.84 με τον Ραδιομαραθώνιο Αλληλεγγύης για την «Κιβωτό του Κόσμου» που διοργανώνει σήμερα, προπαραμονή Χριστουγέννων έως τα μεσάνυχτα, τροποποιώντας το πρόγραμμά του. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου που επιτελεί από το 1998 ο πατέρας Αντώνιος με τους συνεργάτες του, φροντίζοντας απροστάτευτα παιδιά, μητέρες και οικογένειες σε ανάγκη. Οι εκπομπές του σταθμού της πόλης ανοίγουν τα μικρόφωνα τους και φιλοξενούν καλλιτέχνες, πολιτικούς, αθλητές, συγγραφείς και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, που μετέχουν ενεργά στη προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για την Κιβωτό.

Στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου μίλησε  μεταξύ άλλων ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πρώην Επίτροπος επί διοίκησης Γιούνκερ της Κομισιόν. Με εμπειρία στη διαχείριση καταστροφών και κρίσεων, ήταν από τους ανθρώπους που έδωσαν λύσεις με ουσιαστικές παρεμβάσεις, σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως το Μεταναστευτικό.  Η έλευσή του στην Ελλάδα σηματοδοτεί  δέσμευση σε άλλη μια δύσκολη, αλλά τιμητική αποστολή, όπως ο ίδιος επισημαίνει, με ένα χαρτοφυλάκιο που είναι σε θέση να γνωρίζει καλά, βάσει της προϋπηρεσίας του.

«Επιχειρούμε να βάλουμε νέες βάσεις στη διαχείριση των κρίσεων, στη λογική της ετοιμότητας, της ανθεκτικότητας και της πρόληψης, με κάθε ενίσχυση να είναι καλοδεχούμενη» λέει .

Στόχο για τον ίδιο αποτελούν όχι τα θετικά σχόλια, αλλά η επιτυχία του έργου που έχει αναλάβει, διότι «ο κόσμος θεωρεί πως οι κρίσεις πρέπει να διαχειρίζονται σωστά». Όπως αναφέρει «Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Πολιτική Προστασία με ένα σύγχρονο, από όλες τις απόψεις, Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων».

Στο ερώτημα πως θα γίνει κάτι τέτοιο, η απάντηση παραπέμπει στο σήμερα, αλλά με μεγαλύτερη εμπλοκή της κοινωνίας με συστηματικό και επιστημονικό τρόπο. «Θα επιχειρήσουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και τα εναέρια μέσα, επενδύοντας περισσότερο στην εμπλοκή της κοινωνίας μέσω ενός συστηματικότερου εθελοντισμού και την ίδια στιγμή να διαμορφώσουμε μια νέα άποψη για το ρόλο του καθενός ξεχωριστά στη κοινωνία απέναντι στα καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Και σε περίπτωση που θεωρηθούν όλα αυτά θεωρητικά, ο κ. Στυλιανίδης παραπέμπει στο πρόσφατο συμβάν της υπερχείλισης του φράγματος του Εύηνου ποταμού στην Δυτική Ελλάδα, εστιάζοντας στην επιστημονική προετοιμασία των διενεργούμενων επιχειρήσεων. «Εάν είμασταν σε μια σύγχρονη αντίληψη διαχείρισης κρίσεων θα έπρεπε να έχουμε ενημέρωση μέσα από αισθητήρες και συστήματα έγκυρης διάγνωσης, προκειμένου να προετοιμάσουμε έγκαιρα τον κόσμο για εκκένωση των επικίνδυνων περιοχών αποφεύγοντας ενδεχόμενες απώλειες ζωών και περιουσιών».

Για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεων που θα αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς ο υπουργός μιλά με αριθμούς και επισημαίνει τη σημασία των ευρωπαϊκών οικονομικών εργαλείων όπως και των εθνικών κονδυλίων. «Τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλα 714 εκατομμύρια μέσω ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα θα αποκτηθούν με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εθνικούς πόρους».

Παράλληλα με την αξία του επιστημονικού κομματιού, υπογραμμίζει την αξία της προετοιμασίας των επιχειρήσεων, αλλά και την επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, θέτοντας έναν χρονικό ορίζοντα διετίας για την επίτευξη του στόχου. «Η προετοιμασία των επιχειρήσεων με έναν πιο συστηματικό και επιστημονικό τρόπο συνιστά μια πρόκληση στην οποία αν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε, θα έχουμε πετύχει μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας και συστήματος στη χώρα».

Σε σχέση με την πανδημία, ο κ Στυλιανίδης υπογραμμίζει εμφατικά την αντίδραση του ελληνικού πληθυσμού στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού εν μέσω κηρυγμάτων ανορθολογισμού και μισαλλοδοξίας. «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε μια ευρεία ποικιλία ορθολογικών ανθρώπων που στηρίζουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα, απέναντι στην ανεπίτρεπτη ευρεία ανάπτυξη ενός τόσο υψηλού, σε σχέση με τον πληθυσμό, αντιεμβολιαστικού κινήματος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα