back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΥΜΠΑΝΟΥ 24-12-2021

Διαβάστε επίσης

Σε κάθε επαναστατική εποχή η βία κινείται με ρυθμούς εκτός ελέγχου. Όπως είναι φυσικό οι άνθρωποι που κατηγορούνται για προδοσία αντιμετωπίζονται χωρίς έλεος από τους υπολοίπους.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος είχε κατηγορηθεί για υπερβολική σκληρότητα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος με Έλληνες που είχαν κατηγορηθεί για προδοσία.

Ο Σουρμελής στην «Ιστορία των Αθηνών» * αναφέρει μερικές περιπτώσεις. Στην πρώτη ο Ανδρούτσος, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του φρουράρχου των Αθηνών κρέμασε δύο νέους, για να δείξει στους Αθηναίους τι είδους άνθρωπος είναι.

Στη δεύτερη περίπτωση ο Σουρμελής τον κατηγορεί ότι έκτισε ζωντανό έναν ιερέα λόγω εμπάθειας προς τους κληρικούς.

Άλλες αναφορές γίνονται για τη θανάτωση του προεστού της Αταλάντης Αλέξανδρου Μηχάλη και τον μέχρι θανάτου βασανισμό του Ηλία Πασπάλη, δημογέροντα της Λιβαδειάς. Στο τελευταίο δε ο Ανδρούτσος ανέβηκε στην πλάτη του και τον ανάγκασε να τον κουβαλά σε ανηφορικό έδαφος, ώσπου πέθανε.

Ο συμπολεμιστής του Ανδρούτσου, Κάρπος Παπαδόπουλος, συνέγραψε ένα πόνημα ως απάντηση στις κατηγορίες αυτές με τον τίτλο «Ανασκευή των εις την ιστορίαν των Αθηνών αναφερομένων».

Για την περίπτωση των απαγχονισθέντων στην Αθήνα αναφέρει ότι είχαν διαπράξει αδικήματα, τα οποία επέσυραν τη θανατική ποινή και ελλείψει δικαστηρίων εξετελέθησαν με συνοπτικές διαδικασίες. Για το κτίσιμο του ιερέα διατείνεται ότι ήταν πληροφοριοδότης του Ομέρ Πασά της Εύβοιας και ότι ο θάνατός του χαροποίησε όλα τα στρατόπεδα της Στερεάς.

Ο Αλέξανδρος Μηχάλης, προεστός της Αταλάντης έστελνε γράμματα στη ανώτατη διοίκηση, αναφέροντας ότι αν δεν δολοφονηθεί ο Ανδρούτσος η επανάσταση δεν προχωρά.

Όσο δε για τον πρόκριτο της Λιβαδειάς, ο Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι ενώ οι εχθροπραξίες ήταν εν εξελίξει οι πρόκριτοι έστελναν γράμματα στους Τούρκους, προσφέροντας την υπακοή τους.

Η γενική «υπερασπιστική» γραμμή του Κάρπου Παπαδόπουλου συνοψίζεται στη φράση: «Τοιούτων εγκλημάτων οι ένοχοι δικάζονται παντού επί του τυμπάνου και εις ολίγας ώρας, και θανατώνονται εν καιρώ πολέμου». **

Πηγές: * Σουρμελής. Δ. , «Ιστορία των Αθηνών», Αθήνα: 1853

** Παπαδόπουλος. Κ. , «Ανασκευή των εις την ιστορίαν των Αθηνών αναφερομένων περί του στρατηγού Οδυσσέως Ανδρούτσου και του συνταγματάρχου Καρόλου Φαββιέρου»

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής
Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα