8.6 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

8.6 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Ποια μέτρα ισχύουν από σήμερα – Μάσκες παντού, ενισχυμένη ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ

spot_imgspot_img

Σε ισχύ τέθηκαν από τις 06.00 το πρωί σήμερα τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτισθεί η εκθετική διασπορά του στελέχους «Όμικρον» του κορονοϊού. Πρόκειται για την πρώτη φάση μέτρων η οποία αναμένεται να ενισχυθεί από τις 3 Ιανουαρίου με ένα νέο πακέτο περιορισμών, με επίκεντρο την ψυχαγωγία και την εστίαση.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης η πρώτη δέσμη των νέων μέτρων εφαρμόζεται με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών και θα διαρκέσουν έως και τις 2 Ιανουαρίου.

   Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.

   Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα πραγματοποιηθούν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα. Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει – μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θ. Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Αναλυτικά και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης και με βάση τις εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα μέτρα αφορούν δύο στάδια:

1ο. Από αύριο 24 Δεκεμβρίου 2021 έως 2 Ιανουαρίου 2022

2ο: Από τις 3 Ιανουαρίου 2022 και μετά.

Από αύριο Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί:

Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους όπως γυμναστήρια και εστιατόρια.

Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Απαγορεύονται οι δημόσιες και ιδιωτικές εορταστικές εκδηλώσεις για τις εορτές. (φεστιβάλ, events των Δήμων κλπ). Τα θεματικά Χριστουγεννιάτικα πάρκα θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, την 2η και την 4η ημέρα μετά την άφιξή τους, συστήνεται να υποβάλλονται σε τεστ.

-Παραμένει ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε έξοδο.

Μετά τις 3 Ιανουαρίου, ο κ. Πλεύρης είπε πως το νέο πακέτο μέτρων θα αφορά στην διασκέδαση, τις εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και γενικότερα μέτρα που θα τηρούνται με αυστηρότερο τρόπο και αφορούν δραστηριότητες δεν είναι αναγκαίες.
Οι έλεγχοι μέχρι τότε θα είναι σαρωτικοί και τόσοι σε αριθμό όσοι έχουν γίνει στα δύο χρόνια επιδημίας

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων όπως είπε θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε, αλλά -όπως εξήγησε- είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση -καθώς επεξεργάζεται η επιτροπή διάφορα σενάρια για το ωράριο – τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

   Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS. Όπως τόνισε, τα μέτρα δεν θα αφορούν τα σχολεία αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Πλεύρης οι έλεγχοι που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, θα είναι αναλογικά όσοι έχουν γίνει σε όλον τον προηγούμενο χρόνο. Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, η επιτροπή προφανώς μπορεί να συστήσει επιπλέον μέτρα, προσέθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με νεότερα.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε χθες ότι η Όμικρον βρίσκεται και στη χώρα μας και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων γεγονός που διερευνάται αν οφείλεται στον μεγάλο συγχρωτισμό που παρατηρείται λόγω των εορτών.

Η Όμικρον έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, είπε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι όσον αφορά την νοσηρότητα και τη βαρύτητα της νόσησης που μπορεί να κάνει, είναι κάτι το οποίο θα γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε, επίσης, ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη και είναι πάνω από 80% στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ πρόσθεσε ότι πάνω από το 72% όσων δικαιούνται την αναμνηστική δόση την έχουν ήδη κάνει.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img