back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θ.Πλεύρης: 15 ημέρες διάρκεια τα μέτρα μετά τις γιορτές – Ανοιχτά σχολεία με ίδιο πρωτόκολλο

Διαβάστε επίσης

Διευκρινίσεις για την επόμενη δέσμη μέτρων από την 3η Ιανουαρίου έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας το πρωί στο ΟΡΕΝ και υποστήριξε πως τα μέτρα – που δεν έχουν κλειδώσει ακόμα- θα έχουν χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τις 15 ημέρες.

Σε σχέση με τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορούν τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μία συζήτηση τη Δευτέρα να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν πχ όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα».

«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», συμπλήρωσε.

Τι είπε για τις μάσκες και τα πρόστιμα

Για τις μάσκες και αν υπάρχει πρόστιμο σχολίασε: «Να ξέρετε δεν είχε φύγει ποτέ η υποχρέωση της μάσκας σε κάποιες κατηγορίες με διοικητικό πρόστιμο άρα παραμένει το ίδιο. Εμείς τι κάναμε; Μέσα στην υπουργική απόφαση που έβγαινε και έλεγε κλειστούς χώρους και ανοιχτούς σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός δεδομένου και της επιδημιολογικής κατάστασης αλλά και επειδή τουλάχιστον στη διάρκεια των εορτών και στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει συνωστισμός για να είναι σαφές το μήνυμα το επεκτείναμε σε όλους τους χώρους. Άρα παραμένει με διοικητικό πρόστιμο».

Πιθανά τα περιοριστικά μέτρα στους αγωνιστικούς χώρους

«Βλέπουμε ότι σε πολλούς χώρους τηρείται η μάσκα. Δηλαδή τα στοιχεία που έχουμε και για τα θέατρα και για τα σινεμά βλέπουμε ότι τηρείται το μέτρο. Για αυτό το λόγο θα προσπαθήσουμε σε αυτούς τους χώρους να μην υπάρξουν αλλαγές», συμπλήρωσε.
«Στα γήπεδα αντιθέτως – και μην πάμε μακριά, χθες όσοι είδαν το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός είδαμε δυστυχώς και το βλέπουμε γενικά ότι δυστυχώς οι φίλαθλοι δεν τηρούν το μέτρο της μάσκας. Θα μας υποχρεώσουν οι φίλαθλοι τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι περιοριστικά», σημείωσε

Υπάρχουν κάποιοι αγώνες να γίνουν. Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο θα πάμε με ολιστικά μέτρα στους αγωνιστικούς χώρους δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τα παιχνίδια συνολικά ή θα μπορούν να τα παρακολουθούν λίγοι», συμπλήρωσε.
Προειδοποίησε πως αν δεν τηρούν τα μέτρα στους εναπομείναντες αγώνες της χρονιάς τότε από 3 Ιανουαρίου τα μέτρα θα είναι περιοριστικά «στον βαθμό ή να μην υπάρχουν φίλαθλοι ή να υπάρχουν σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό».

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο

Για τα σχολεία ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο των σχολείων. Αντιθέτως, άμα δούμε διαχρονικά είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την κ. Κεραμέως, τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία είναι λιγότερα από ότι περιμέναμε όταν κάναμε το πρωτόκολλο άρα και σε συζήτηση με τους ειδικούς δεν φαίνεται – σίγουρα θα είναι ανοιχτά τα σχολεία – αλλά δεν φαίνεται ότι θα χρειαστούν και παρεμβάσεις. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο. Όπου χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στη φιλοσοφία όμως τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».
Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο υπουργός Υγείας σχολίασε: «Η υποχρεωτικότητα συνδυάζεται και με την πορεία των εμβολιασμών. Αυτή τη στιγμή φάνηκε ότι οι υποχρεωτικότητες που υπήρξαν που είχαν τρεις μορφές (…) έχουν δείξει ένα αποτέλεσμα».

Πηγή : OPEN , ΕΘΝΟΣ.gr

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα