back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Διεθνής Αμνηστία: Το Twitter δεν προστατεύει επαρκώς τις γυναίκες – Νέα έκθεση

Διαβάστε επίσης

Το Twitter εξακολουθεί να μην κάνει αρκετά για την προστασία των γυναικών και των μη δυαδικών χρηστών από τη διαδικτυακή βία και την κακοποίηση, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Παρά την όποια ευπρόσδεκτη πρόοδο που προκύπτει από τις συστάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν στην Κάρτα Αποτελεσμάτων 2020 της Διεθνούς Αμνηστίας, το Twitter χρειάζεται να κάνει πολύ περισσότερα για να αντιμετωπίσει τη διαδικτυακή κακοποίηση των γυναικών και/ή των περιθωριοποιημένων ομάδων. Η εταιρεία έχει εφαρμόσει πλήρως μόνο μία από τις δέκα συστάσεις της έκθεσης, με περιορισμένη πρόοδο στη βελτίωση της διαφάνειας γύρω από τη διαδικασία μετριασμού του περιεχομένου και τη διαδικασία προσφυγών επισημαίνουν από την οργάνωση.

«Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας για βελτίωση της πλατφόρμας, το Twitter εξακολουθεί να μην τηρεί τις υποσχέσεις του για την προστασία των χρηστριών/ών σε υψηλότερο κίνδυνο διαδικτυακής κακοποίησης», δηλώνει  ο Michael Kleinman, διευθυντής τεχνολογίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Διεθνή Αμνηστία ΗΠΑ. «Για μια εταιρεία της οποίας η αποστολή είναι να «δίνει σε όλες/ους τη δυνατότητα να δημιουργούν και να μοιράζονται ιδέες χωρίς εμπόδια», έχει γίνει απολύτως σαφές ότι οι γυναίκες ή/και οι περιθωριοποιημένες ομάδες αντιμετωπίζουν δυσανάλογα απειλές για την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο».

Η έρευνα

Έρευνα που παραγγέλθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία δείχνει επίσης ότι οι γυναίκες που είναι πιο ενεργές στην πλατφόρμα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν βιώσει διαδικτυακή κακοποίηση, σε σύγκριση με τις λιγότερο ενεργές – 40% των γυναικών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα περισσότερο από μία φορά τη μέρα αναφέρουν ότι έχουν βιώσει κακοποίηση, σε σύγκριση με το 13% που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία ρώτησε επίσης γυναίκες που επέλεξαν να μην καταγγείλουν την κακοποίηση γιατί δεν το έκαναν. Αξίζει να σημειωθεί ότι 100% των γυναικών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα αρκετές φορές τη βδομάδα και οι οποίες δεν ανέφεραν κακοποίηση απάντησαν ότι «δεν άξιζε τον κόπο».

Οι ενέργειες και η απάντηση του Twitter

Παρόλο που το Twitter έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, αυτή απέχει πολύ από το να είναι επαρκής, σημειώνεται στην ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστιας.  Έχουν αυξήσει την ποσότητα των διαθέσιμων πληροφοριών μέσω του Κέντρου Βοήθειας και των Εκθέσεων Διαφάνειας, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει νέες εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, έχουν επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της πολιτικής τους για τη συμπεριφορά μίσους, και έχουν βελτιώσει τους μηχανισμούς αναφοράς και τα χαρακτηριστικά απορρήτου και ασφάλειας. Παρόλο που αυτά είναι σημαντικά βήματα, το πρόβλημα παραμένει.

Σε απάντηση αυτής της έκθεσης, το Twitter αναφέρει: «Δεσμευόμαστε να πειραματιζόμαστε δημόσια με λύσεις προϊόντων τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση των θεμελιωδών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστριές/ες μας και να τους δίνουμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουν οι ίδιες/οι την εμπειρία τους. Παρόλο που αρκετές από αυτές τις αλλαγές δεν αποτυπώνονται άμεσα στον Πίνακα Αποτελεσμάτων της έκθεσής σας, πιστεύουμε πως αυτές οι βελτιώσεις θα επιτρέψουν τελικά στις πιο ευάλωτες κοινότητές μας να συμμετέχουν καλύτερα στην ελεύθερη έκφραση χωρίς φόβο, έναν στόχο που μοιραζόμαστε με τη Διεθνή Αμνηστία».

Το αίτημα

Το Twitter πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου οι γυναίκες και τα μη δυαδικά άτομα, καθώς και όλες/οι οι χρήστριες/ες, σε όλες τις γλώσσες – να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα χωρίς τον φόβο της κακοποίησης. Ως εταιρεία, το Twitter έχει ευθύνη και ηθική υποχρέωση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή παραβιάσεων ή συνεργειών σε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων παρέχοντας αποτελεσματική επανόρθωση για τυχόν πραγματικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στις/στους χρήστριές/ες του.

«Έχουμε δείξει ξανά και ξανά ότι το Twitter αποτυγχάνει συνεχώς να παρέχει αποτελεσματικά διορθωτικά μέτρα για την πραγματική βλάβη και τον αντίκτυπο που έχει προκαλέσει η πλατφόρμα του στις γυναίκες ή/και στις περιθωριοποιημένες ομάδες», τονίζει ο Michael Kleinman. «Καθώς ο κόσμος μας εξαρτάται όλο και περισσότερο από τους ψηφιακούς χώρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, είναι κρίσιμο το Twitter να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αποδεικνύοντας τη δέσμευσή του στη βελτίωση των διαδικτυακών εμπειριών όλων των χρηστριών/ών ανεξάρτητα από την ταυτότητά τους».

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα