back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Διλημματική παγίς 27-01-2021

Διαβάστε επίσης

Μόλις εξερράγη η Ελληνική Επανάσταση, ξεχώρισαν τρεις μορφές στρατιωτικών ανδρών. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο Μωριά, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στην Ανατολική Ελλάδα και ο Γεώργιος Βαρνακιώτης στη δυτική. Οι Τούρκοι τους θεωρούσαν υπολογίσιμους αντιπάλους και σε αυτούς παραδίδονταν όταν δεν μπορούσαν να το αποφύγουν.

Ο Γεώργιος Βαρνακιώτης ήταν αρματωλός στο Ξηρόμερο. Τον αποκαλούσαν και Νικολού. Υπήρξε άνδρας των όπλων με ειδικό βάρος και ήταν από τους πρώτους που σήκωσε τα όπλα έναντι των Τούρκων. Είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία και ξεκίνησε τον αγώνα την 10η Μαΐου του 1821.

Η Γερουσία της Δυτικής Ελλάδος με έγγραφο της: «Τω Γενναιωτάτω Στρατηγώ Κυρίω Γεωργάκη Νικολού (Τω Βαρνακιώτη) . Η τοπική Συνέλευσις η εν Βραχωρίω *συγκροτηθείσα, πληροφορουμένη δια τας αρετάς σου, και δια τας υπέρ της σωτηρίας της Πατρίδος ανδραγαθίας σου, εξελέξατο σε Στρατηγόν της Δυτικής Ελλάδος». **

Ο Βαρνακιώτης στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε τουρκοπροσκυνημένος και για να σώσει τη ζωή του ακολούθησε τον Ομέρ Βρυώνη. Κατά τον Κάρπο Παπαδόπουλο, αγωνιστή του 21, η εκδίωξη του Βαρνακιώτη από τις τάξεις των επαναστατών οφείλεται στην έχθρα και το οργανωμένο σχέδιο του Μαυροκορδάτου.

Οι δύο άνδρες είχαν διαφορετική άποψη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Τελικά ο Φαναριώτης καταφέρνει να πείσει, ασκώντας πίεση και μέσω άλλων οπλαρχηγών, τον Βαρνακιώτη να διαπραγματευτεί με τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη το προσκύνημα, για να μην χαθεί η πατρίς: «Ο Βαρνακιώτης λοιπόν προέβη να εκπληρώση την αποστολή του, ελπίζων δι΄αυτής να προλάβη τον κίνδυνον διέτρεχε ιδίως κατά την περίστασιν ταύτην η Δυτική Ελλάς». ****

Ο Μαυροκορδάτος ήλπιζε ότι οι Τούρκοι θα δολοφονούσαν τον Βαρνακιώτη όταν έφτανε στην Άρτα. Επειδή όμως αυτό δεν έγινε τον διέβαλε ως τουρκοπροσκυνημένο μέσω δημοσιευμάτων στην εφημερίδα του Μεσολογγίου «Ελληνικά Χρονικά».

«Ιδού διλημματική παγίς εξοντώσεως ήν μετεχειρίσθη ο Μαυροκορδάτος κατά του Βαρνακιώτου». *****

Πηγές: *ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Κ., «ΤΑ ΚΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΝ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ» (Μεσολόγγι 1861), σελ. 11

**ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Κ. , «ΤΑ ΚΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΝ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ» (Μεσολόγγι 1861), σελ. 20,

***ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Κ., «ΤΑ ΚΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΝ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ» (Μεσολόγγι 1861), σελ. 32

**** ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Κ., «ΤΑ ΚΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΝ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ» (Μεσολόγγι 1861), σελ. 31-32

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής
Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα