back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σομαλία: Ο πρόεδρος θέτει σε διαθεσιμότητα τον πρωθυπουργό με φόντο τη διένεξη για τις εκλογές

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Σομαλίας, ο Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ, γνωστός επίσης και ως Φαρμάτζο, ανακοίνωσε σήμερα πως θέτει σε διαθεσιμότητα τον πρωθυπουργό, τον Μοχάμεντ Χουσέιν Ρόμπλε, την επομένη της ανταλλαγής κατηγοριών ανάμεσά τους σχετικά με τις εκλογές, που καθυστερούν πολύ στην ασταθή χώρα στο Κέρας της Αφρικής.

«Ο πρόεδρος αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Χουσέιν Ρόμπλε και να αφαιρέσει τις εξουσίες του, καθώς φέρεται να ενέχεται σε υπόθεση διαφθοράς», ανέφερε η σομαλική προεδρία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως αποπειράθηκε να αναμιχθεί σε έρευνα σχετικά με υπόθεση αρπαγής γαιών.

Οι εντάσεις ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του επανέρχονται διαρκώς στο επίκεντρο.

Χθες Κυριακή, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο πως σαμποτάρει την εκλογική διαδικασία, μετά την απόφαση του αρχηγού του κράτους να του αφαιρέσει την εντολή να οργανώσει τη διαδικασία, που έχει καθυστερήσει χρόνια, με συνέπεια να καταγράφεται σοβαρή θεσμική κρίση.

Πρόεδρος της εμπόλεμης χώρας από το 2017, ο Φαρμάτζο είδε τη θητεία του να λήγει την 8η Φεβρουαρίου, χωρίς να μπορεί να συνεννοηθεί με τις πολιτειακές κυβερνήσεις για τη διεξαγωγή εκλογών, που είναι έμμεσες και γίνονται με ιδιαίτερα περίπλοκο σύστημα στη Σομαλία.

Η ανακοίνωση στα μέσα Απριλίου ότι η θητεία του προέδρου παρατείνεται για δύο χρόνια προκάλεσε ένοπλες συγκρούσεις στη Μογκαντίσου, εγείροντας φόβους ότι ο εμφύλιος πόλεμος που σπαράσσει τη χώρα από το 1991 θα γενικευτεί εκ νέου.

Ήδη ο Αμπντιραχμάν Γιούσουφ Όμαρ Αντάλα, υφυπουργός Πληροφοριών, χαρακτήρισε «έμμεσο πραξικόπημα» την ανακοίνωση του προέδρου Φαρμάτζο, προβλέποντας ταυτόχρονα πως «δεν θα επικρατήσει».

Αρκετοί παρατηρητές τονίζουν πως η νέα κρίση στα κορυφαία κλιμάκια της κρατικής εξουσίας και το εκλογικό αδιέξοδο εκτρέπουν την προσοχή από σημαντικότερα προβλήματα για τη Σομαλία, ιδίως την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Σεμπάμπ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα