back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΓΣΕΕ: Επιτακτική ανάγκη η αύξηση του κατώτατου μισθού

Διαβάστε επίσης

Την επιτακτική ανάγκη άμεσης αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751ευρώ με προοπτική την τελική αναπροσαρμογή του στα 809 ευρώ, επισημαίνει η ΓΣΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ανατιμήσεων.

Η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωση της, τάσσεται για άλλη μια φορά υπέρ της υπογραφής νέας Εθνικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι όλες οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις προβλέπουν περαιτέρω ανατιμήσεις προϊόντων αμέσως μετά τις γιορτές, κατά μέσο όρο στο 20% σε αρκετά βασικά είδη διατροφής, αλλά και ευρύτερης ακόμη κατανάλωσης και σε κάποιες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 30%.

Με αυτά τα δεδομένα, «η οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα από 1.1.2022, δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη, δε βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά δε μειώνει την ανασφάλεια και επισφάλεια που διακρίνουν σήμερα την αγορά εργασίας».

Στο ΣτΕ

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ ζητά το «πάγωμα», αν όχι την κατάργηση των διατάξεων του τελευταίου εργασιακού νόμου για τη δημιουργία Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ).

Αιτία, τα πρακτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της μη έκδοσης των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων για την ομαλή λειτουργία της διαδικασίας.

Η ΓΣΕΕ έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της μοναδικής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ εκκρεμούν άλλες δύο.

Εάν η διαδικασία παραμείνει ως έχει, η Συνομοσπονδία εκτιμά ότι θα επικρατήσει σύγχυση στις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων, με κίνδυνο να ενισχυθεί η παραβατικότητα των εργοδοτών, δεδομένου ότι τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων θα βρίσκονται σε αναστολή αφού θα εκκρεμεί η εγγραφή των αντίστοιχων συνδικαλιστικών ενώσεων στο ΓΕΜΗΣΟΕ.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα