back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ισχυρός σεισμός 5,7R στην Κρήτη

Διαβάστε επίσης

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07.08 το πρωί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο θαλάσσιο χώρο 37 χλμ ΝΔ της Άρβης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο εντοπίζει στο εστιακό βάθος στα 67 χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη και αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το  τμήμα της περιοχής, όπου φαίνεται να έγινε περισσότερο αισθητή η  δόνηση.

«Μεμονωμένο γεγονός», που δεν πρέπει να μας ανησυχεί και ανήκει σε μία ειδική κατηγορία σεισμών, τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους, είναι η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

«Είχαμε σεισμό ενδιαμέσου βάθους. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε μεγάλα βάθη -αυτός έχει γίνει στα 70 χιλιόμετρα- είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία σεισμών. Το καλό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία, είναι μεμονωμένα γεγονότα, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε για τις επόμενες ημέρες. Είναι μοναχικά σεισμικά γεγονότα. Γίνονται αισθητοί, είναι ενοχλητικοί, ούτε μετασεισμούς έχουν, ούτε βλάβες κάνουν», τονίζει ο κ. Παπαζάχος.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, αυτού του τύπου οι σεισμοί κινούνται στην πλάκα της Μεσογείου που βυθίζεται βαθιά κάτω από τον χώρο του Αιγαίου και έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. «Γίνονται αισθητοί σε πολύ μεγάλη απόσταση γιατί τα κύματα ταξιδεύουν μέσα στην πλάκα της Μεσογείου, οπότε σε όλο το εξωτερικό τόξο από τη Ρόδο μέχρι σχεδόν και την Κέρκυρα μπορούν να γίνουν αισθητοί . Επίσης προς τη “μέσα” περιοχή, το ηφαιστιακό τόξο, προς τη Σαντορίνη δηλαδή, γίνονται πολύ λίγο αισθητοί. Το άλλο τους χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία. Παρόλο που είναι 5,7 δεν θα είναι σαν τον σεισμό που έγινε πριν από δύο ημέρες στην Κάσο, που είχε και προσεισμό και μετασεισμική ακολουθία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, τέτοιοι σεισμοί ήταν του 2006 στα Κύθηρα (που έκανε ζημιές αλλά τοπικά) και του 2008 στο Λεωνίδιο. «Είναι ειδική κατηγορία σεισμών, η οποία δεν έχει σχέση με κάτι άλλο, συμβαίνει αρκετά συχνά και μόνο κάποιοι πολύ μεγάλοι απ’ αυτούς -κι αυτοί που συνήθως γίνονται βόρεια από την Κρήτη- έχουν επιπτώσεις κυρίως στην Κρήτη», αναφέρει ο κ. Παπαζάχος.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, η έντονη αίσθηση της σεισμικής δόνησης σε μακρινές αποστάσεις «είναι ο κλασικός τρόπος που καταλαβαίνουμε ότι είναι σεισμός ενδαμέσου βάθους. Έχουμε ιστορικές αναφορές, περιγραφές από τεράστιες αποστάσεις».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα