back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πακιστάν: Κατά 90% αυξήθηκαν οι τρομοκρατικές ενέργειες στην επαρχία Μπαλουτσιστάν

Διαβάστε επίσης

Η επαρχία Μπαλουτσιστάν, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, βίωσε μείζονα αύξηση των τρομοκρατικών ενεργειών φέτος, τάση που αξιωματούχοι και ειδικοί αποδίδουν εν μέρει στην πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν τον Αύγουστο.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες σε αυτή τη νοτιοδυτική πακιστανική επαρχία αυξήθηκαν κατά 90% το 2021 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, δήλωσε χθες αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των αρχών, διαπράχθηκαν 137 τρομοκρατικές ενέργειες φέτος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 130 άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

«Οι μικρότερης κλίμακας επιθέσεις πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο αναλυτής Αμίρ Ράνα, ειδικευμένος σε ζητήματα ασφαλείας, μιλώντας χθες Τρίτη στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Τζιχαντιστές και αυτονομιστικές οργανώσεις των Βελούχων που φέρονται να δρουν με ορμητήριο κρησφύγετα στο Αφγανιστάν βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στην επαρχία, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν, ή Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν («Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν») εξαπέλυσαν πολλές επιθέσεις αφού οι αφγανοί Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στη γειτονική χώρα. Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τουλάχιστον 16 ενέργειες αφότου τερματίστηκε η κατάπαυση του πυρός, που είχε κηρυχθεί για έναν μήνα, τη 10η Δεκεμβρίου.

Η Μπαλουτσιστάν είναι η μεγαλύτερη και πιο ασταθής επαρχία του Πακιστάν. Γειτονεύει τόσο με το Αφγανιστάν, όσο και το Ιράν. Εκεί διαπράττονται συχνά επιθέσεις τζιχαντιστών, αυτονομιστικών και άλλων οργανώσεων.

Εν μέρει, η βία στην επαρχία συνδέεται επίσης με την αντίδραση των αυτονομιστών στα επενδυτικά σχέδια της Κίνας για την επαρχία. Το Πεκίνο θέλει να συνδέσει την κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ με την Αραβική Θάλασσα, που βρέχει την επαρχία αυτή του Πακιστάν, οικοδομώντας εκτενές οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι επιθέσεις εναντίον μελών των δυνάμεων ασφαλείας και εργατών από άλλες επαρχίες, ειδικά όσων απασχολούνται σε έργα τα οποία χρηματοδοτεί η κινεζική κυβέρνηση, που έχει εξαγγείλει επενδύσεις ύψους 62 δισεκ. δολαρίων στην περιοχή, είναι συχνές.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα