back to top
31 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

31 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Χονγκ Κονγκ: Η «Όμικρον» εξαπλώνεται παρά τους αυστηρούς περιορισμούς

Διαβάστε επίσης

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι η παραλλαγή «Όμικρον» του κορονοϊού κατάφερε να διαπεράσει ορισμένους από τους σκληρότερους παγκοσμίως περιορισμούς κατά της COVID 19 με την πόλη να καταγράφει τα πρώτα κρούσματα που σημειώνονται παρά το αυστηρό σύστημα καραντίνας.

Τα συμπεράσματα αυτά εγείρουν το ενδεχόμενο η πρώην βρετανική αποικία να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της και το 2022.

Το Χονγκ Κονγκ έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο ελπίζοντας με τη σειρά του να ανοίξει το σύνορο με την ηπειρωτική Κίνα για έναν περιορισμένο αριθμό ταξιδιωτών για επιχειρηματικούς λόγους.

Το τελευταίο κρούσμα κορονοϊού στο Χονγκ Κονγκ έξω από τις εγκαταστάσεις καραντίνας και τα ξενοδοχεία εντοπίστηκε τον Οκτώβριο.

Προηγούμενα κρούσματα της παραλλαγής «Όμικρον» εντοπίστηκαν στη διάρκεια καραντίνας ανθρώπων που επέστρεφαν στο Χονγκ Κονγκ.

Η υπουργός Υγείας Σοφία Τσαν είπε στους δημοσιογράφους ότι ένα από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος αεροσκάφους που είχαν βγει θετικοί κατά την επιστροφή τους στο Χονγκ Κονγκ είχε παραβιάσει κάποιους κανονισμούς καραντίνας πηγαίνοντας σε εστιατόριο όπου μετέδωσε τον ιό στον πατέρα του και σε έναν πελάτη που καθόταν στο διπλανό τραπέζι.

«Η Όμικρον σαρώνει τον κόσμο…και τώρα βρήκε είσοδο στην κοινότητα», είπε η Τσαν. Η ίδια πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το εκ νέου άνοιγμα της Κίνας, «η προτεραιότητα είναι η διαχείριση της πανδημίας».

Ο αξιωματούχος υγείας Τσουάνγκ Σουκ-κουάν είπε στους δημοσιογράφους ότι ένας άλλος εργαζόμενος αεροπορικής εταιρείας, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στον ιό, αλλά είχε θεωρηθεί ότι είχε παραμείνει στο σπίτι του, τελικά είχε επισκεφθεί ένα μπαρ σε μια κατάμεστη περιοχή με κλαμπ λίγο μετά την επιστροφή της πτήσης του.

Η κυβέρνηση αυστηροποίησε αυτή την εβδομάδα τους κανονισμούς για την καραντίνα για το πλήρωμα αεροσκαφών, που τους είχε επιτραπεί να περάσουν την καραντίνα στο σπίτι, σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους που επιστρέφουν στο Χονγκ Κονγκ και πρέπει να απομονωθούν σε ξενοδοχεία για έως και 21 ημέρες με δικό τους κόστος.

Οι πιλότοι είχαν εκφράσει ανησυχίες για την ψυχική τους υγεία εν μέσω των παρατεταμένων περιόδων απομόνωσης ακόμη και πριν από την αυστηροποίηση των μέτρων.

Η Cathay Pacific Airways ανακοίνωσε χθες ότι εξαιτίας της τελευταίας αυστηροποίησης υποχρεώθηκε να ματαιώσει έναν σημαντικό αριθμό επιβατικών και εμπορικών πτήσεων από και προς το Χονγκ Κονγκ.

Το Χονγκ Κονγκ υπήρξε για μεγάλες περιόδους από την έναρξη της καραντίνας απαλλαγμένο από τον κορονοϊό.

Αλλά λιγότερο από το 70% του πληθυσμού του που πληροί τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό–πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες πόλεις–έχει εμβολιαστεί και με την δεύτερη δόση του σκευάσματος είτε της κινεζικής Sinovac ή της γερμανικής BioNTech.

Μόνο το 5% περίπου των πολιτών έχει εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση.

Ακόμη και οι τρεις δόσεις του σκευάσματος της Sinovac δεν παράγουν επαρκή επίπεδα αντισωμάτων για να καταπολεμήσουν την παραλλαγή Όμικρον, έχουν διαπιστώσει ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα