back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Αγγελοπούλου : Η κοινωνία είναι η πρωταγωνίστρια στο έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Διαβάστε επίσης

Μια συνεκτική αποτίμηση του έργου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 21 και την απαρχή συγκρότησης του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, έκανε η επικεφαλής της Επιτροπής κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου στον Αθήνα 984. Στη συνέντευξή της στον Γιώργο Αποστολίδη, αναφέρθηκε στις σκέψεις και στις εικόνες που μοιράστηκε με την κοινωνία, κατά τη διάρκεια της χρονιάς που φεύγει.

«Tη δουλειά την έκανε η κοινωνία. Στην αρχή εκπλαγήκαμε θετικά και μετά εντυπωσιαστήκαμε. Ήταν μια πολύ σημαντική, συμβολική χρονιά… Τη γιορτάσαμε μονιασμένοι μέσα στις άγριες συνθήκες της πανδημίας που δεν είναι μόνον ένας περιρρέων φόβος για την υγεία μας, αλλά και τη ζωή, τη δουλειά, τα οικονομικά, τους φίλους και τις συνήθειες μας. Η απόδοση τιμής ανήκει πρώτιστα στην κοινωνία» ήταν τα λόγια της.

Για την ίδια «Η κοινωνία είναι η πρωταγωνίστρια και από κοντά η εξωστρέφεια. Αυτό σημαίνει ότι δείχνω τον πραγματικό, καλό μου εαυτό και επιχειρώ να επικοινωνήσω με τον κόσμο, με οικονομικό, πνευματικό, ή επιχειρηματικό αντίκτυπο…Κοινωνία είναι όλοι όσοι μας στήριξαν με μικρά η μεγαλύτερα ποσά, καθώς δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ από το Κράτος. Μας στήριξαν οι μικροί και μεγαλύτεροι δωρητές, οι χορηγοί μας διασφαλίζοντας τα αναγκαία ή εταιρίες που έγιναν ανάδοχοι υιοθετώντας προτάσεις τις οποίες έφεραν σε πέρας»

Όλα αυτά σύμφωνα με την κυρία Αγγελοπούλου αποτελούν ένδειξη μιας αναγεννημένης αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, άμεσα συνδεδεμένων με τον αναστοχασμό σε σχέση με την πολυκύμαντη πορεία μας.
«Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει περάσει σφαγές, πολέμους, κατοχές, πείνες, καταστροφές, ξενητεμό, προσφυγιά και έχει φτάσει μέχρι εδώ βάζοντας καθημερινά ένα λιθαράκι για το καλύτερο, οφείλει και της αξίζει να έχει αισιοδοξία».

Όπως τόνισε, στόχοι της Επιτροπής ήταν η συμμετοχή της κοινωνίας στο μέγιστο βαθμό. Να αναληφθούν δράσεις σε όλη την Ελλάδα και σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Επίσης, να απλωθούν οι εκδηλώσεις στη διάρκεια της επετειακής χρονιάς, με τη φιλοδοξία να υπάρξει μια παρακαταθήκη. «Από πλευράς μας ανοίξαμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε όλους και όλες, σε όλους τους τόνους, για τη δυνατότητα να προτείνουν ο,τιδήποτε κρίνουν οι ίδιοι ως σημαντικό να γίνει. Πετάξαμε το μπαλάκι σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και Λύκεια, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, μεταπτυχιακούς φοιτητές, όπως και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια ζητώντας να μάθουμε τι θέλουν να κάνουν για τον τόπο».

Αναφερόμενη η κυρία Αγγελοπούλου στις προτάσεις δράσεων από τους Δήμους της χώρας, είπε ότι άλλες χρηματοδοτήθηκαν απευθείας από την Επιτροπή, ή υποστηρίχθηκαν από χορηγούς. «Εγκρίναμε 250 προτάσεις Δήμων και Περιφερειών που αφορούσαν από ιστορικά μονοπάτια στο Πήλιο, μουσεία και αναστηλώσεις παλαιών κτιρίων, μέχρι και σε ανακατασκευή πλατειών ή χώρων με παιδικές χαρές, ώστε να καταστούν φιλικότερες για παιδιά με κινητικές δυσκολίες». Και συνέχισε: «Είδαμε έναν πηγαίο, γνήσιο ενθουσιασμό που έφτανε σε εμάς μέσα από καταιγισμό προτάσεων τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό. Έλληνες από κάθε σημείο του κόσμου, είτε διοργάνωσαν εκεί εκδηλώσεις, είτε μετείχαν σε σεμινάρια και συζητήσεις. Δεν υπήρξε ούτε μια γωνιά της Ελλάδας που να μην καταθέσει κάποια πρόταση, είτε υλική είτε άυλη».

Η επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σε γνωρίζω από την όψη, 200 χρόνια Ελλάδα», στη διοργάνωση φόρουμ, εκδηλώσεων, επετειακών εκδόσεων όπως και στην ταυτόχρονη παρουσίαση σε 18 πόλεις της χώρας του έργου «Επιθυμία Ελευθερίας» με την τεχνική του projection mapping.

Παράλληλα, η Επιτροπή στήριξε την πολιτεία και το ΕΣΥ στην μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Δώρισε στο Σύστημα Υγείας 18 πλήρως εξοπλισμένες ΜΕΘ και χρηματοδότησε έρευνα για την ανάπτυξη πρωτοποριακού ελληνικού φαρμάκου κατά του covid, με εξαιρετικά, όπως τα χαρακτήρισε, αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές, που έγιναν.

Επιπροσθέτως, σημαντικό κονδύλι των εσόδων από το νομισματικό πρόγραμμα της Επιτροπής θα διατεθεί για την ενίσχυση του έργου αποκατάστασης των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Η κυρία Αγγελοπούλου επανέλαβε ότι όλα τα έσοδα της Επιτροπής προήλθαν από το Νομισματικό της Πρόγραμμα, που αναπτύχθηκε χάρη στην χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας και την γενναιόδωρη στήριξη των άλλων xορηγών.

Το κέρδος από τη δράση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την Γιάννα Αγγελοπούλου συμπυκνώνεται στο ότι «Επιχειρήσαμε να καταγράψουμε, να τιμήσουμε την ιστορία μας και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για το αύριο σε κάθε τομέα … Είμαστε μια μικρή χώρα για να μην είμαστε μονιασμένοι μεταξύ μας και να θεωρούμε πως κάποιος άλλος θα λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα για λογαριασμό μας.
Αυτή η χρονιά έδειξε πως μέσα από τη διαδρομή αυτών των δύο τελευταίων αιώνων της ιστορίας μας, περάσαμε πολλά, μέσα από μέσα από άγριες συνθήκες, αλλά είμαστε εδώ. Είμαστε μια Ελλάδα φρέσκια, καινούργια, ίσως ακόμα με κάποιες παιδικές αρρώστιες, αλλά δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλα μέσα από πρίσμα απαισιοδοξίας. Χρειάζεται να βλέπουμε και τα θετικά και να τα προσμετράμε.
Αυτή τη χρονιά τη γιορτάσαμε με συνείδηση, με μια κατακτημένη εμπειρία και ωριμότητα.
Πρώτο θετικό είναι πως η επέτειος έμεινε μακριά από εντάσεις καθώς συμφιλιωθήκαμε με πολλά αρνητικά του χαρακτήρα μας. Νομίζω ότι μέσα σε όλα αυτά που έγιναν, τις μελέτες, τις αναγνώσεις, τις εκδηλώσεις, τον αναστοχασμό, την αναζήτηση, τα βιβλία, τις σχολικές εργασίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τους διαγωνισμούς καινοτομίας εντοπίζεται και ενυπάρχει το ελληνικό στοιχείο της δημιουργίας. Να δει ο Έλληνας να γίνεται κάτι γύρω του και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρό. Μπορεί να μη στάθηκε δυνατό να στηθούν μεγάλες γιορτές, ωστόσο από την άλλη πλευρά η γιορτή γίνεται μια μέρα και μετά τελειώνει. Όμως είναι πολύτιμα αυτά που έγιναν. Η διείσδυση στον πραγματικό μας εαυτό, η συνειδητοποίηση του τι είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες αυτά τα τελευταία 200 χρόνια της διαδρομής μας και το πιο σημαντικό, που μπορούμε να πάμε και με ποιες αποσκευές

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα