back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φ. Πατσουράκος: Να πληρώνει το PCR το κράτος, κατανοούμε ότι πρόκειται για τεράστιο κόστος αλλά δεν έχουμε άλλες λύσεις

Διαβάστε επίσης

«Αυτό που θέλουμε είναι ένας υγιής ανταγωνισμός και κυρίως να εξυπηρετηθεί ο ασθενής. Η λύση είναι απλή, να πληρώνει το PCR το κράτος. Κατανοούμε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο το κόστος, αλλά δεν έχουμε άλλες λύσεις», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην Ελεωνόρα Ορφανίδου, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Φώτης Πατσουράκος.

Με αφορμή και τις ατελείωτες ουρές που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες έξω από διαγνωστικά κέντρα για τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, ο κ. Πατσουράκος, ανέφερε ότι η πίεση είναι ασφυκτική, σε βαθμό να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, γεγονός για το οποίο – όπως είπε- ενημέρωσαν και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, παρουσία και του Υπουργού Υγείας, κ Θάνου Πλεύρη.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η περαιτέρω μείωση της τιμής, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την αξιοπιστία των τεστ: «Υπάρχουν ανελαστικά κόστη που εξαρτώνται και από την ποιότητα της κάθε εξέτασης. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν αντιδραστήρια χαμηλότερης ποιότητας, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και γενικά, εάν δεν γίνουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, μπορεί το κόστος να είναι χαμηλό αλλά εις βάρος της ποιότητας της εξέτασης και της προστασίας που πρέπει να έχει και εκείνος που κάνει την εξέταση αλλά και ο ασθενής που δέχεται αυτήν την ιατρική πράξη».

Και πρόσθεσε: « Για εμάς, φιλοσοφία μας είναι να μην πληρώνει κανένας ασθενής, καμία εξέταση, αρκεί το κράτος να κάνει τη συνταγογράφηση και την ίδια στιγμή να αμοίβεται με μια λογική τιμή ένας γιατρός, χωρίς όμως να επεμβαίνει το clawback. Εάν μας βάλει σε αυτό, για το PCR, αντί να μας πληρώνει το 50%, θα μας πληρώνει το 20%. Είναι τεράστια η ζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δεν θα μπορεί να επιβιώσει κανένα εργαστήριο. Όταν ένα μεγάλο εργαστήριο κάνει χονδρική τιμή σε αυτά που παίρνει, δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί ένα μικρότερο εργαστήριο».

Τέλος, σχετικά με την αξιοπιστία των τεστ ανίχνευσης Covid- 19, υπογράμμισε: «Τη μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να τη διαγνώσει και το rapid test. Όλα εξαρτώνται από τη σωστή λήψη του δείγματος. Το PCR έχει πλήρη αξιοπιστία κατά 99,5%. Όταν υπάρχει θετικό rapid test , δεν χρειάζεται να γίνεται PCR».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα