back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Covid-19: Αναρρωτική άδεια για εργαζόμενους και παγίδες

Διαβάστε επίσης

Την διαφοροποίηση της διαδικασίας έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης για εμβολιασμένους και μη εργαζόμενους, αλλά και τις προϋποθέσεις για την μισθολογική κάλυψη του εργαζόμενου, ανάλογα με το είδος της απουσίας (αναρρωτική άδεια, καραντίνα κά), καθορίζουν κοινή υπουργική απόφαση και έγγραφο του ΕΦΚΑ.

Αναλυτικότερα:

Πιστοποιητικό νόσησης

Όσοι είναι εμβολιασμένοι αρκεί να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδεται το πιστοποιητικό, ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει αυτό να το επιβεβαιώνουν με μοριακό τεστ (PCR).

Αναρρωτική άδεια

Προκειμένου να δοθεί αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να το αποδέχονται.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο ΕΦΚΑ επιδοτεί τους ασφαλισμένους μόνο με ιατρική γνωμάτευση που χορηγεί αναρρωτική άδεια. Για τη λήψη της, οι εργαζόμενοι πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά, είτε με το υγειονομικό όργανο που τους χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού τεστ, είτε με τον ιατρό τους (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητας), να ενημερώνουν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση που να τους χορηγεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του τεστ.

Καραντίνα: Η κατ οίκον παραμονή του εργαζόμενου λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα (χωρίς ο ίδιος να έχει συμπτώματα), θεωρείται μέτρο προστασίας για τον ίδιο ή για την αποφυγή διασποράς του ιού και επιβαρύνει τον ασφαλισμένο και την επιχείρηση.

Ακόμα κι αν εκ παραδρομής προσκομίσει αναρρωτική άδεια, δεν κατατίθεται στο Τμήμα Παροχών του ΕΦΚΑ, αλλά στον εργοδότη, προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο που προβλέπει χορήγηση άδειας 7 ή 14 ημερών μετ’ αποδοχών και αναπλήρωσης κατά 50% με 1 ώρα επιπλέον εργασίας πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου, μετά τη λήξη της καραντίνας, χωρίς επιπλέον αμοιβή.

Ευπαθείς ομάδες: Το αν ο εργαζόμενος ανήκει σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, πιστοποιείται με ιατρική γνωμάτευση, η οποία δεν δικαιολογεί την χορήγηση άδειας ασθενείας. Η ιατρική γνωμάτευση κατατίθεται στον εργοδότη, ο οποίος υποχρεούται να εντάξει τον εργαζόμενο σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε απασχόληση χωρίς επαφή με το κοινό, να τον θέσει σε αναστολή σύμβασης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: 1. Οι γιατροί μπορούν να εκδίδουν τις ιατρικές γνωματεύσεις έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο εφόσον δεν είναι εφικτή η έγκαιρη λήψη τους από τους εργαζόμενους (ανυπαίτιο κώλυμα).

Προκειμένου να κατατεθούν άδειες στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας του ΕΦΚΑ, οι εργαζόμενοι πρέπει πρώτα να υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα στην κεντρική σελίδα του φορέα (www.efka.gov.gr) στο πλαίσιο «Μένουμε ασφαλείς και χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες».

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα