back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περού: Έρευνα σε βάρος του προέδρου Πέδρο Καστίγιο για αθέμιτη άσκηση επιρροής

Διαβάστε επίσης

Η εισαγγελία του Περού ανακοίνωσε χθες Τρίτη την πρόθεσή της να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του προέδρου της χώρας, του Πέδρο Καστίγιο, μετά το πέρας της θητείας του, καθώς του προσάπτει άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος και αθέμιτη σύμπραξη.

«Η εισαγγελέας Σοράιδα Άβαλος Ριβέρα άρχισε να διενεργεί προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του προέδρου της Δημοκρατίας, του Χοσέ Πέδρο Καστίγιο Τερόνες» για τα «αδικήματα» της άσκησης αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος με επιβαρυντικές περιστάσεις και της αθέμιτης σύμπραξης «προς ζημία της δημόσιας διοίκησης», εξήγησε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η εισαγγελία.

Όμως η διαδικασία αυτή θα τελεί υπό αναστολή ως το τέλος της πενταετούς θητείας του προέδρου, δηλαδή το 2026, λόγω της «απόλυτης ασυλίας» που του δίνει το αξίωμά του στο Περού.

Τον βαρύνουν υποψίες συγκεκριμένα για τρεις υποθέσεις, διευκρίνισε η εισαγγελία.

Στην πρώτη υπόθεση, ο κ. Καστίγιο φέρεται να «παρενέβη κατά τρόπο έμμεσο και ανάρμοστο» στη διαδικασία υποβολής προσφορών στο πλαίσιο δημόσιου διαγωνισμού για την κατασκευή οδικής γέφυρας στον ποταμό Ουαγιάγα, στην περιφέρεια Σαν Μαρτίν (βόρεια).

Στη δεύτερη, η εισαγγελία του προσάπτει ότι παρενέβη στη διαδικασία αγοράς βιοντίζελ για την εγχώρια αγορά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, «προκειμένου η εταιρεία Heaven Petroleum Operator, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Σαμίρ Αβουδάγιε, να εξασφαλίσει σύμβαση ύψους 74 εκατομμυρίων δολαρίων».

Στην τρίτη υπόθεση, στην οποία τον βαρύνουν υποψίες για «άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος και παράνομη πατρωνία», ο αρχηγός του κράτους φέρεται να άσκησε πίεση για την προαγωγή αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση της αριστεράς της οποίας ηγείται.

Ο κ. Καστίγιο, στην εξουσία από την 28η Ιουλίου, κέρδισε οριακά την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι στις προεδρικές εκλογές. Η θητεία του κανονικά θα ολοκληρωθεί το 2026.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα