back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αργεντινή: Έσπασαν το φράγμα των 100.000 τα κρούσματα του νέου κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Η Αργεντινή συνεχίζει να καταγράφει ιλιγγιώδη άνοδο των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού: σημειώθηκε ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των εκατό χιλιάδων σε 24 ώρες, με 109.608 να ανακοινώνονται χθες Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας· πρόκειται για μια από τις πιο θεαματικές αυξήσεις των μολύνσεων στη Λατινική Αμερική τις τελευταίες εβδομάδες.

Το προηγούμενο ρεκόρ (πάνω από 95.000 κρούσματα του SARS-CoV-2) ανακοινώθηκε προχθές Τετάρτη κι έσπασε με τη σειρά του αυτό της Τρίτης (80.000), που ήταν σχεδόν διπλάσιο των κρουσμάτων της Δευτέρας.

Σε σύγκριση με τους αριθμούς που ανακοινώνονταν ως τα μέσα Δεκεμβρίου, δηλαδή τις περίπου 5.000 μολύνσεις από τον ιό την ημέρα, τα κρούσματα έχουν πια εικοσαπλασιαστεί.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, ο μέσος όρος των κρουσμάτων κατέγραψε αύξηση 155% σε σύγκριση με την προηγούμενη, κατά υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζονται στα επίσημα δεδομένα.

Όπως και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την παραλλαγή Όμικρον, η τρομακτική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μεταφράζεται σε μεγάλη πίεση στα κέντρα όπου γίνονται τεστ στην Αργεντινή, όπου αρκετοί άνθρωποι εξέφραζαν χθες Πέμπτη την αίσθηση της καθυστερημένης συνειδητοποίησης της απειλής.

«Πιστεύω χρειάζεται να ληφθούν μέτρα, μου φαίνεται πως όλα είναι ελεύθερα, ότι ο κόσμος δεν προσέχει», είπε η Σολ Καστάνιο, φοιτήτρια, 21 ετών, περιμένοντας στην ουρά σε εξεταστικό κέντρο στο Μπουένος Άιρες. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε περισσότερες μάσκες, περισσότερο κόσμο να προσέχει – αλλά πριν από δύο εβδομάδες, ήταν λες και δεν είχαμε πανδημία».

Ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σημείωσε ελαφριά αύξηση, παρέμενε πάντως σε διαχειρίσιμο επίπεδο, στο 37,5%, χθες Πέμπτη (έναντι 35,9% την Τρίτη), σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Διαπιστώθηκαν σαράντα θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, έναντι 52 την Τετάρτη και 49 την Τρίτη· πρόκειται για αριθμούς που απέχουν ακόμη πολύ, για την ώρα τουλάχιστον, από τον μέσο όρο των περίπου 500 που διαπιστώνονταν στην κορύφωση της πανδημίας, στα τέλη Μαΐου.

Από την 1η Ιανουαρίου εξάλλου τέθηκε σε ισχύ το υγειονομικό πάσο για τους πολίτες άνω των 13 ετών, ενόψει των διακοπών του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), όταν οι πολίτες θα συρρεύσουν στις παραλίες. Θα απαιτείται πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού για τη συμμετοχή σε μαζικές συναθροίσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και σε πολιτιστικές, αθλητικές, θρησκευτικές και άλλες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους.

Το 73% και κάτι των 45 εκατομμυρίων κατοίκων της Αργεντινής έχει λάβει δυο δόσεις κάποιου εμβολίου κατά της COVID-19, σχεδόν το 15% έχει λάβει αναμνηστική.

Από την εκδήλωση της πανδημίας, έχουν μολυνθεί από τον ιό πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 117.386 θάνατοι στη χώρα αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα