back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φύλλα πορείας από σήμερα σε ιδιώτες γιατρούς για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Διαβάστε επίσης

Εντείνεται εκ νέου η πίεση στο σύστημα Υγείας λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» καθώς οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 34% την τελευταία εβδομάδα.

«Είναι καλό να μην υπάρχει εφησυχασμός. Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Όμικρον» είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη από τη «Δέλτα». Η προστασία από το εμβόλιο φαίνεται να είναι σχετικά μικρή απέναντι στη νόσηση, αλλά μεγάλη απέναντι στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη τόνισε ότι «δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η διάρκεια της προστασίας από το εμβόλιο. Θέλουμε 10-15 μέρες για να δούμε πως θα εξελιχθεί. Αυτό που μαθαίνουμε είναι μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανέναν που να έχει κάνει την τρίτη δόση και να νοσηλεύεται».

Στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία συμβάλλει η διασπορά του κορονοϊού και εντός των νοσοκομειακών, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό, 2.500 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα αφού είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Για την πίεση στα νοσοκομεία και τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό μίλησε στο σταθμό της πόλης, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, Τζαννής Πολυκανδριώτης.  «Είμαστε εξαντλημένοι, έχουμε ξεπεράσει το όριο. Οι πληρότητες στις ΜΕΘ αυξάνονται. Ήδη στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει έντονη πληρότητα». «Εμφανίζονται συμπτώματα στους νοσηλευτές και δεν ξέρουν από που κόλλησαν, οι αριθμοί είναι μεγάλοι. Είναι δύσκολες οι καταστάσεις, έχουμε ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και από τις αναστολές εργασίας. Όποιος λείπει είναι μεγάλο πλήγμα», τόνισε.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες, δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες που έχουν προκύψει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Λεωνίδας Βιτωράτος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Γαλάτεια Καρακατσάνη. «Έχει κουραστεί και κορεστεί το προσωπικό» είπε τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνουν προσλήψεις, με τρίμηνες συβάσεις δε λύνεται το πρόβλημα».

Την  ίδια ώρα στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται για ακόμη μια φορά η επίταξη των υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες γιατρούς τόσο στην Αττική όσο και στοχευμένα σε κάποιες περιοχές που είναι στο «κόκκινο». Η επίδοση των πρώτων «φύλλων πορείας» στους ιδιώτες γιατρούς αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα ώστε να βρεθούν στις κλινικές του Συστήματος Υγείας που χρειάζονται ενίσχυση. Οι ιδιώτες γιατροί θα εργάζονται με μειωμένο κατά 50% ωράριο στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να διατηρούν ανοιχτά τα ιατρεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστράτευση θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα συνεχιστεί στην Αττική.

Σημειώνεται ότι στις ειδικότητες θα περιλαμβάνονται εκτός των παθολόγων και πνευμονολόγων επίσης αναισθησιολόγοι και παιδίατροι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα