back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Χιλή επιταχύνει το πρόγραμμα χορήγησης της 4ης δόσης

Διαβάστε επίσης

Η Χιλή, μια από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού κατά της COVID-19 στον κόσμο, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επιταχύνει το πρόγραμμα χορήγησης της τέταρτης δόσης.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι θα μπορούν να τη λαμβάνουν από τη Δευτέρα, ενώ από την 7η Φεβρουαρίου θα τη δικαιούνται οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 55 ετών που έχουν λάβει τρίτη έξι μήνες νωρίτερα.

Με το 87,2% των κατοίκων άνω των τριών ετών να έχει ανοσοποιηθεί πλήρως και το 66,8% να έχει λάβει αναμνηστική δόση, η Χιλή σκόπευε να αρχίσει το πρόγραμμα χορήγησης των τέταρτων δόσεων τον επόμενο μήνα.

Όμως με 3.134 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έξι μήνες, που αποδίδεται κυρίως στην παρουσία της πιο μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον, ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα έκρινε απαραίτητο να επιταχυνθεί το πρόγραμμα χορήγησης δεύτερης αναμνηστικής δόσης.

«Κάθε πρόσωπο χωρίς πλήρη εμβολιαστική κάλυψη έχει εξαπλάσιες πιθανότητες να μολυνθεί και εικοσαπλάσιες πιθανότητες να βρεθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο από κάποιο που έχει λάβει δύο αναμνηστικές δόσεις», εξήγησε ο κ. Πινιέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ευτυχώς, αν και αυτή η παραλλαγή είναι πολύ πιο μολυσματική, προκαλεί λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και είναι λιγότερο θανατηφόρα», πρόσθεσε παραθέτοντας τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Ως προχθές Τετάρτη, είχαν χορηγηθεί πάνω από 44,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 στη χώρα των 19 εκατομμυρίων κατοίκων. Αξιοποιούνται κυρίως τα σκευάσματα της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac και της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech.

Κατά μελέτη που διενεργήθηκε στο Ισραήλ, όπου έχει αρχίσει η χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης, η τέταρτη δόση του εμβολίου της Pfizer επιτρέπει να πενταπλασιαστούν τα αντισώματα μία εβδομάδα μετά την ένεση και προστατεύει έναντι των «σοβαρών επιπλοκών» της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα