back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων για την Ουκρανία, επιμένουν Μακρόν και φον ντερ Λάιεν

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμειναν σήμερα ότι είναι ανάγκη για τους Ευρωπαίους να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Όποια κι αν είναι η λύση, πρέπει να περάσει από την Ευρώπη (…) Δεν θα υπάρξει λύση παρά μόνο με την Ευρώπη», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία και στα διακυβεύματα της περιφερειακής ασφάλειας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Όλη η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής επιβάλλει η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορούν να προτείνουν τη δική τους άποψη για τα πράγματα, να δράσουν και να καθίσουν γύρω από το τραπέζι μαζί με το σύνολο των ενδιαφερόμενων πλευρών», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα προτείνουμε μαζί το όραμά μας για μια αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Ο ίδιος δήλωσε πως πρότεινε μαζί με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να πραγματοποιηθεί μια νέα σύνοδος με την Ουκρανία, με το σχήμα της Νορμανδίας, «μέσα στις προσεχείς εβδομάδες».

Η Ρωσία απορρίπτει εδώ και μήνες αυτό το σχήμα με τέσσερα μέρη (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) και προτιμά να συζητεί απ’ ευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που ενισχύει το στάτους της ως διεθνούς δύναμης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για τις απ’ ευθείας ανταλλαγές ανάμεσα στους ομολόγους του Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν -«πιστεύω ότι είναι κάτι καλό», δήλωσε- και για τον «υποδειγματικό συντονισμό» μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών στο θέμα αυτό.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει διάλογο με τη Ρωσία», επέμεινε επίσης, αναφερόμενος σε ένα θέμα που προκαλεί συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών.

«Το να κάνεις διάλογο δεν σημαίνει να κάνεις υποχωρήσεις, σημαίνει κατ’ αρχάς να μπορείς να επισημαίνεις τις ασυμφωνίες μας, αλλά και να προσπαθείς να οικοδομήσεις το μέλλον», δήλωσε ζητώντας να διεξαχθεί ένας «διάλογος ειλικρινής, απαιτητικός, συντονισμένος» και διευκρινίζοντας πως θα συζητήσει ο ίδιος και πάλι «μέσα στις προσεχείς ημέρες» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησαν επίσης «να μπει ένα τέλος στη βία» και να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στο Καζακστάν, όπου μαίνονται ταραχές και ο πρόεδρος της χώρας αποκλείει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές.

«Απευθύνω έκκληση για να μπει ένα τέλος στη βία και για αυτοσυγκράτηση», τα «δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχικής σημασίας και πρέπει να είναι εγγυημένα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν δίπλα στον Μακρόν, ο οποίος προσυπέγραψε τις δηλώσεις της.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «εννοεί απολύτως» τις δηλώσεις του για τους ανεμβολίαστους

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τονίζει ότι εννοεί «απολύτως» τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη για τους ανεμβολίαστους λέγοντας ότι θέλει «να τους στριμώξει, να τους δυσκολέψει την ζωή», επικρίνοντας ορισμένους από αυτούς ότι κάνουν «την ελευθερία τους, που γίνεται ανευθυνότητα, σλόγκαν». Και πρόσθεσε ότι είναι δική του ευθύνη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή της Ομικρον.

«Μπορούμε να αγανακτούμε με σχήματα λόγου της καθομιλουμένης και τα οποία εννοώ απολύτως», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και πρόσθεσε: «Εγώ αγανακτώ με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, η πραγματική ρωγμή στην χώρα βρίσκεται εκεί, όταν ορισμένοι κάνουν την ελευθερία τους, που γίνεται ανευθυνότητα, σλόγκαν».

«Και δεν μπορώ να αφήσω να ανθούν στη χώρα μας συζητήσεις του είδους “ας μην τους περιθάλψουμε λόγω των επιλογών τους”. Οχι. Και το δηλώνω ξεκάθαρα», είπε αναφερόμενος στην συζήτηση στην εφημερίδα Le Parisien, όπου απαντούσε σε δύο νοσηλευτές οργισμένους με τους ανεμβολίαστους.

Συνοψίζοντας είπε ότι «η στρατηγική του είναι απλή: εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός» και τόνισε ότι η επιβολή περιορισμών στους ανεμβολίαστους είναι ευρωπαϊκή τάση.

«Το λέω με μεγάλη αποφασιστικότητα και έμφαση: οφείλουμε να το κάνουμε για το σύνολο των συμπατριωτών μας που κάνουν την προσπάθεια και εμβολιάζονται και οι οποίοι, εξαιτίας της ανευθυνότητας ορισμένων άλλων που ορισμένες φορές αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή, μολύνονται».

«Και οφείλουμε επίσης να το κάνουμε για τους συμπατριώτες μας οι οποίοι κάποιες φορές παραδίδονται σε σκοταδιστικές απόψεις, σε απόψεις του φόβου: δεν προστατεύονται οι ίδιοι ενώ η επιστήμη, η έρευνα και η ευρωπαϊκή τεχνολογική και παραγωγική υπεροχή τούς του επιτρέπουν», πρόσθεσε.

«Αποτελεί ευθύνη μου να σημάνω λίγο συναγερμό, αυτό έκανα αυτήν την εβδομάδα, ώστε τα πράγματα να μπορέσουν να προχωρήσουν πιο γρήγορα», κατέληξε.

Εις επίρρωσιν των δηλώσεων του προέδρου της Γαλλίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι εργαλείο για την προστασία των εμβολιασμένων…αυτή η συζήτηση για την υπευθυνότητα και την ελευθερία είναι πολύ σημαντική στην κοινωνία μας κατά την διάρκεια μιας πανδημίας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει την Τρίτη: «Τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους στριμώξω, να τους δυσκολέψω την ζωή. Και θα συνεχίσω μέχρι τέλους. Αυτή είναι η στρατηγική». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν πολιτική θύελλα την ώρα που η Γαλλική Εθνοσυνέλευση συζητούσε το νομοσχέδιο μετατροπής του υγειονομικού πιστοποιητικού σε πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Παρά την δριμύτητα των συζητήσεων, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε την νύκτα της Πέμπτης.

Η Γαλλία καταγράφει κατά μέσο όρο επτά ημερών 200.000 ημερήσια κρούσματα της Covid-19, επίπεδο ρεκόρ από την έναρξη της επιδημίας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Ομικρον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα