back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πάνω από 15.500 κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές – Αυστηροποιημένο πρωτόκολλο στα σχολεία

Διαβάστε επίσης

Με αυστηροποιημένο υγειονομικό πρωτόκολλο άνοιξαν  σήμερα τα σχολεία σε όλη τη χώρα μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, έχουν επιβεβαιωθεί 15.547  κρούσματα από τα σελφ τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς έως αυτήν την ώρα

Μέχρι χθες το βράδυ, Κυριακή 9 Ιανουαρίου, είχαν ανιχνευθεί, μέσω self test, περίπου 14.000 εν δυνάμει κρούσματα, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς.

«Τα κρούσματα αυτά δεν θα είχαν βρεθεί αν τα σχολεία δεν λειτουργούσαν κανονικά» σημειώνει το υπουργείο Παιδείας και προσθέτει ότι «θα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του σελφ τεστ είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στην σχολική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Άλλη μία απόδειξη ότι πέρα από τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς».

Το υπουργείο Παιδείας επίσης επισημαίνει ότι πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού κατά του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας καθώς 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι καθηγητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, ενώ τις προηγούμενες φορές στους ελέγχους των σχολείων ήταν μικρότερος ο αριθμός. Κι αυτό γιατί έκαναν έλεγχο μόνο οι ανεμβολίαστοι ενώ τώρα κάνουν και οι εμβολιασμένοι. Σημειώνεται ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνει το απόγευμα της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης δεύτερο τεστ, για την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.

Ελέγθηκαν 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ «πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού κατά του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Τις προηγούμενες φορές, στους ελέγχους των σχολείων ο αριθμός ήταν μικρότερος, καθώς ελέγχονταν μόνο οι ανεμβολίαστοι, ενώ πλέον ελέγχονται και οι εμβολιασμένοι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση, μόνο για αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν 3 αυτοδιαγνωστικά τεστ, Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή, ενώ από την επόμενη εβδομάδα μόνο Τρίτη και Παρασκευή.

Ειδικότερα, οι τρεις σημαντικότερες αλλαγές στα σχολεία είναι:

– Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο.

– Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.

– Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Μιλώντας την Κυριακή στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης ανέφερε ότι «όλα τα σχολεία θα έχουν τεστ ώστε οι γονείς των μαθητών που δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν λόγω έλλειψης στα φαρμακεία να τα πάρουν». Όπως τόνισε, «είναι ευθύνη των γονέων και εκείνοι θα το κάνουν στα παιδιά τους ώστε να ενημερώσουν και τη σχετική πλατφόρμα. Κανένας μαθητής δεν θα μπαίνει στο σχολείο χωρίς αρνητικό σελφ τεστ. Αν ο γονέας επιστρέψει στο σπίτι του, θα το δηλώσει ο ίδιος στην πλατφόρμα, αλλιώς αν γίνει έξω από το σχολείο θα το δηλώσει το αποτέλεσμα ο Διευθυντής του σχολείου».

Για όσους γονείς έχουν self test η διαδικασία προβλέπει να γίνεται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1). Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο self test πρέπει να γίνει την Κυριακή 9 Ιανουαρίου, ένα ακόμη τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και το τρίτο την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα