back to top
23.9 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

23.9 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Σεισμός στη Φλώρινα: Ξεκινούν οι έλεγχοι στα κτίρια που υπέστησαν ζημιές

Διαβάστε επίσης

Την άμεση κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας και των συναρμόδιων φορέων προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23:43 χθες Κυριακή, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης της Φλώρινας.

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση έχουν σημειωθεί μικροζημιές στην περιοχή κυρίως σε παλαιά κτίσματα ενώ δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη μεριμνήσει για την τοποθέτηση μικρού αριθμού σκηνών, καθώς και για τη συγκέντρωση προμηθειών πρώτης ανάγκης.

Από την πρώτη στιγμή μετά τον σεισμό ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, ενώ στις 01.30 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, του Δημάρχου Φλώρινας, Βασίλη Γιαννάκη και εκπροσώπων από όλους τους συναρμόδιους φορείς (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις κλπ).

Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, καθώς είχαν σημειωθεί μικροζημιές στην περιοχή κυρίως σε παλαιά κτίσματα, ενώ τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ της Επικράτειας, ώστε να συνδράμουν άμεσα σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον, με εντολή του Υπουργού, πραγματοποιήθηκε άμεσα διασπορά όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή για την πραγματοποίησή ελέγχων. Παράλληλα, συνεδρίασε και το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Φλώρινας, ενώ ο κ. Στυλιανίδης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθώς και με τον Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση κάθε ανάγκης που μπορεί να προκύψει και την παροχή συνδρομής προς τους κατοίκους.

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

Μετά τον κύριο σεισμό, πολλοί κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους. Ακολούθησαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Σημειώνεται ότι 10 λεπτά μετά τον κύριο σεισμό, σημειώθηκε μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ.

«Δεν είχαμε τραυματισμούς. Μόνο υλικές οι ζημιές και σε παλαιά κτίρια, μέχρι αυτή τη στιγμή» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, ο οποίος ανέφερε ότι κλιμάκια μηχανικών θα ξεκινήσουν σήμερα ελέγχους σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές. «Νομίζω ότι σε 2-3 μέρες θα έχουμε την πλήρη εικόνα των ζημιών» σημείωσε ο κ. Γιαννάκης.

Σχετικά επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ως προς την εξέλιξη του χθεσινοβραδινού σεισμού.

«Πάει καλά. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ένα με δύο 24ωρα ακόμη», δήλωσε ο κ. Λέκκας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, όπως πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα στις παρυφές της πεδιάδας της Φλώρινας.

Την εκτίμηση ότι θα σημειωθεί πλούσια μετασεισμική ακολουθία και ορθώς ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, έκανε ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη κι επειδή το επίκεντρο είναι πολύ κοντά στη Φλώρινα, οι σεισμοί γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί.

«Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας και έχει πάρα πολλά ρήγματα που είναι παντελώς άγνωστα, όπως και το συγκεκριμένο που έδωσε τον χθεσινό σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο», τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:43 χθες και ύστερα από απόφαση των δημάρχων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών,κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας Κυριακή.

Δημήτρης Πέρρος, Newsroom Αθήνα 9.84, ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

ΦΩΤΟ Αρχείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα