back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δεν χρειάζεται 2η δόση εμβολίου στα παιδιά που νόσησαν με κορονοϊό – Ποια παιδιά θα κάνουν 3η δόση

Διαβάστε επίσης

Τρίτη δόση εμβολίου σε παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 18 ετών χορηγείται, μόνον αν συνυπάρχει ανοσοκαταστολή ή χρόνιο νόσημα, όπως ανέφερε στην τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε σε αμερικανική μελέτη χορήγησης του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5 – 11 ετών, λέγοντας πως τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά.

Όπως τόνισε:

  • Τα παιδιά που έχουν νοσήσει με λίγα συμπτώματα ή χωρίς συμπτώματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με μία δόση 3 μήνες μετά τη νόσηση.
  • Αν έγινε η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση, τότε δεν απαιτείται επιπλέον δόση.

Για το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, σημείωσε πως δύο δόσεις του εμβολίου προτατεύουν κατά 91%, όπως έδειξε μελέτη σε 20 διαφορετικές Πολιτείες των ΗΠΑ σε παιδιά μέσης ηλικίας 14 ετών. Όπως είπε, παρόμοια είναι και τα ευρήματα γαλλικής μελέτης.

Για την τέταρτη δόση, επισήμανε πως Βρετανοί επιστήμονες τονίζουν ότι η τρίτη δόση είναι πολύ αποτελεσματική κατά της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό. “Η χορήγηση τέταρτης δόσης είναι κάτι που αφορά το μέλλον”, είπε.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε από την πλευρά του ότι το 81,7% του ενήλικου πληθυσμού έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Το 68,1% έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς.

Για την τρίτη δόση, είπε πως δικαιούχοι είναι 5,8 εκατομμύρια Έλληνες, εκ των οποίων το 68,2% έχουν εμβολιαστεί και το 14,3% έχουν κλείσει ραντεβού.

Στις ηλικίες άνω των 60 ετών, έχουν λάβει αναμνηστική δόση το 92,3% και κάτω των 60 ετών το 78,2%. Στις ηλικίες 5 έως 11 ετών, είπε πως έχουν εμβολιαστεί 37.000 παιδιά και έχουν κλείσει ραντεβού 73.000.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα