back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Κωτσιόπουλος: Υπάρχει μόνο ένας ασθενής με τη μετάλλαξη Όμικρον σε ΜΕΘ- Οι επόμενες 3-4 εβδομάδες θα δοκιμάσουν τις αντοχές όλων

Διαβάστε επίσης

«Μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο ένας ασθενής με τη μετάλλαξη Όμικρον σε ΜΕΘ, ο οποίος όμως νόσησε εντός του νοσοκομείου», δήλωσε στον Αθήνα 9.84, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Μιλώντας στον Νίκο Καρούτζο, επανέλαβε τη διαπίστωση ότι πρόκειται για μια μετάλλαξη ηπιότερη της Δέλτα – τουλάχιστον για τους πλήρως εμβολιασμένους- σημειώνοντας παράλληλα ότι παρατηρείται μεν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά όχι παράλληλη αύξηση των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθώς και ότι ο εμβολιασμός είναι το βασικό μας όπλο έναντι και στην Όμικρον.

«Να μην παρασυρθούμε και πιστέψουμε ότι είναι μια ελαφριά νόσος την οποία θα περάσουμε σαν γρίπη», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πάντως, ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι ΜΕΘ μετρούν περισσότερες από 600 νοσηλείες με κορονοϊό την ημέρα και γι αυτό εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο διάρκειας ενός μήνα, το οποίο προβλέπει – μεταξύ άλλων – τη συνδρομή ιδιωτικών κλινικών, του στρατού και την αύξηση κλινών από συγχωνεύσεις τμημάτων στα νοσοκομεία.

Μάλιστα, όπως είπε, το πρόβλημα με την Όμικρον εντοπίζεται στις απλές κλίνες καθώς έχει μετατοπιστεί η πίεση στις απλές παθολογικές κλίνες των νοσοκομείων, ενώ υπάρχει πίεση και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

«Πιστεύουμε ότι από τον Φεβρουάριο και μετά θα δούμε αποκλιμάκωση. Όμως, οι επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες θα δοκιμάσουν τις αντοχές όλων».

Σχετικά με τα προγραμματισμένα, τακτικά χειρουργεία και τις νοσηλείες για άλλα νοσήματα, ανέφερε ότι προγραμματίζονται περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου μέσα στους επόμενους μήνες, να ξεκινήσουν και απογευματινά χειρουργεία.

«Η μετάλλαξη ‘Ομικρον πιέζει όλα τα Συστήματα Υγείας σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα και μας απασχολεί ιδιαίτερα. Ελπίζουμε τον Φεβρουάριο να μπούμε σε μια κανονικότατα σε επίπεδο τακτικών χειρουργείων με αύξησή τους σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, εδώ και αρκετούς μήνες, υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Μεταφέρθηκαν χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση για τους ασθενείς, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα ενώ έχουμε νομοθετήσει σχετικά, προκειμένου να γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα».

Τέλος, ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι είναι επαρκές το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, απάντησε ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν ισχυρό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας ώστε να μπορούν αμφότεροι σε περιόδους κρίσεων να συνεισφέρουν με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥ ετοιμάζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση του τρόπου που αντιμετωπίζονται οι ιδιωτικές κλινικές ώστε να αυξηθεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα