back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε λαϊκό προσκύνημα την Πέμπτη η σορός του Ν. Σασόλι – Την Παρασκευή η νεκρώσιμος ακολουθία

Διαβάστε επίσης

Οι Βρυξέλλες όπως και οι 27 πρωτεύουσες των χωρών μελών στην ΕΕ αποχαιρετούν με μηνύματα βαθιάς εκτίμησης και αγάπης τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι που απεβίωσε τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα.

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Sala della Promoteca του Καπιτωλίου της Ρώμης θα εκτεθεί η σορός του Νταβίντ Σασόλι, την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, από τις 10.00 έως τις 18.00, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο εκπρόσωπός του, Ρομπέρο Κουίλο, προσθέτοντας ότι η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στις 12.00 στην εκκλησία Santa Maria degli Angeli στην Piazza della Repubblica της Ρώμης.

Tο θάνατό του ανακοίνωσε τα ξημερώματα ο εκπρόσωπός του Ρομπέρτο Κούιγιο: «Ο Ντάβιντ Σασόλι απεβίωσε στη 1:15 στις 11 Ιανουαρίου στο oγκολογικό νοσοκομείο CRO στο Αβιάνο της Ιταλίας, όπου νοσηλευόταν. H ημέρα και ο τόπος της κηδείας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες». Αρκετές ώρες πριν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ανακοινώσει ότι ο Νταβίντ Σασόλι νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ιταλίας από τις 26 Δεκεμβρίου «λόγω σοβαρής επιπλοκής και δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος».

Ο Σασόλι πέθανε λίγες μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του ως προέδρου του 705μελούς Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, το οποίο πρόκειται να εκλέξει τον διάδοχό του στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα. Έδινε μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, από τον Σεπτέμβριο και είχε νοσηλευτεί πολλές φορές, με πιο πρόσφατη στις 26 Δεκεμβρίου.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος που λάτρεψε την πολιτική πέρασε το μεγαλύτερο μέρος  της θητείας του των δυόμισι ετών οδηγώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα από την εξαιρετικά δύσκολη εμπειρία της πανδημίας, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των κτιρίων του στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο για αρκετό χρονικό διάστημα και ανάγκασε τον ίδιο και τη διοίκηση του Κοινοβουλίου να επινοήσουν πρωτοφανείς μέθοδοι τηλεργασίας.

Ο Νταβίντ Σασόλι διεύθυνε μια σκληρή διαπραγμάτευση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για την εκπόνηση ενός ιστορικού πακέτου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Στις 10 Νοεμβρίου 2020, το Κοινοβούλιο , υπό την καθοδήγηση του  κατέληξε σε συμφωνία με το Συμβούλιο της ΕΕ για τη διασφάλιση της έγκρισης του προϋπολογισμού 2021-2027. Βάσει της συμφωνίας, το Κοινοβούλιο κέρδισε πρόσθετη χρηματοδότηση σε τομείς όπως το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon Europe και το δημοφιλές πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

Η επιλογή του ως επικεφαλής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ήταν μια έκπληξη  της τελευταίας στιγμής τον Ιούλιο του 2019. «Συνέβη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή», είχε εκμυστηρευθεί ο ίδιος  σε συνέντευξή του τότε στο POLITICO. «Δεν ήμουν στη λίστα των ηγετών της ΕΕ, δεν είμαι προϊόν του Συμβουλίου. Είμαι προϊόν ενός momentum στο οποίο κατέληξαν οι φιλοευρωπαϊκές ομάδες του Κοινοβουλίου»

«Η ανθρώπινη ζεστασιά του, η γενναιοδωρία του, η ευθυμία του και το χαμόγελό του λείπουν ήδη», έγραψε στο Twitter o πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ. «Είμαι λυπημένος και συγκινημένος με την ανακοίνωση του θανάτου του Νταβίντ Σασόλι. Τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους δικούς του».

«Λυπάμαι βαθιά για την απώλεια ενός μεγάλου Ευρωπαίου και Ιταλού. Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν ένας παθιασμένος δημοσιογράφος, ένας εξαιρετικός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πάνω από όλα ένας αγαπητός φίλος», έγραψε στα ιταλικά στο twitter η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι σκέψεις μου είναι στην οικογένειά σου. Αναπαύσου εν ειρήνη, αγαπητέ Νταβίντ».

Ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε τη λύπη και τη συγκίνησή του με μήνυμά του στο twitter: «Ο Νταβίντ Σασόλι μας άφησε. Είναι μια τρομερή είδηση αυτή για όλους εμάς στην Ιταλία και στην Ευρώπη. Θα σε θυμόμαστε ως ένα δημοκρατικό και φιλοευρωπαίο ηγέτη. Ήσουν ένας άνθρωπος ξεκάθαρος, γενναιόδωρος, χαρούμενος, δημοφιλής. Αγκαλιάζω την οικογένειά σου. Αναπαύσου εν ειρήνη», είναι τα λόγια του Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς έγραψε στο twitter: «Από τον Έβρο ως τον εορτασμό των 40 χρόνων της ένταξης, ο Νταβίντ Σασόλι ήταν πάντα παρών στα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού της Ελλάδας. Αγαπούσε την Ελλάδα με πάθος. Μου είχε ζητήσει να οργανώσω μια επίσκεψη στο ‘Αγιο Όρος την άνοιξη. Δεν προλάβαμε. Καλό ταξίδι Presidente!».

«Eίμαι βαθιά λυπημένη με την είδηση του θανάτου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένας πραγματικός Ευρωπαίος που θα θυμόμαστε το έργο και την κληρονομιά του. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και οι σκέψεις μου βρίσκονται στην οικογένειά του και τους αγαπημένους του σήμερα», έγραψε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Τα συλλυπητήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Με μεγάλη μας λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Προέδρου Ντέιβιντ Σασόλι. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλους όσοι είχαν τη χαρά να συνεργαστούν μαζί του και να τον συναντήσουν», είναι το μήνυμα που δημοσίευσε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jaume Duch.

Η πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε «συντετριμμένη» από το θάνατο του Σασόλι. «Η Ευρώπη έχασε έναν ηγέτη, εγώ έχασα έναν φίλο, η δημοκρατία έχασε έναν πρωταθλητή. Ο Νταβίντ Σασόλι είχε αφιερώσει τη ζωή του για να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώνεται με την Αλεσάντρα, τον Τζούλιο και την Λίβια που θρηνούν την απώλειά του. Όλες μου οι σκέψεις είναι μαζί τους».

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά του, εκ μέρους των μελών της Βουλής των Ελλήνων, για τον αιφνίδιο θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, «ενός διακεκριμένου Ιταλού και αφοσιωμένου Ευρωπαίου», εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, σε επιστολή που απέστειλε στον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Lorenzo Mannelli.

Αθήνα 984 με πληροφορίες από Politico και ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα