back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανδρ. Αποστολίδης: Το Latin Noir στα ίχνη διάσημων συγγραφέων με φόντο τη Λατινική Αμερική

Διαβάστε επίσης

Το «Latin Noir» είναι ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με φόντο την Λατινική Αμερική.

Ταξιδεύει στην Αργεντινή, στο Μεξικό, στην Κούβα, στη Χιλή, στο Περού και στην Ισπανία αναζητώντας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις αυταρχικές κυβερνήσεις και στο αστυνομικό μυθιστόρημα και μελετά τα ίχνη διάσημων συγγραφέων όπως ο Λεονάρντο Παδούρα, ο Λούις Σεπούλβεδα, ο Γκιγιέρμο Όρσι και η Κλαούντια Πινιέιρο.

Ουσιαστικά, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Ανδρέα Αποστολίδη, η ταινία αποκαλύπτει πως μια νέα γενιά συγγραφέων οδηγήθηκε στη συγγραφή νουάρ ιστοριών μυστηρίου επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει την ωμή κρατική βία, την αυξημένη εγκληματικότητα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο Ανδρέας Αποστολίδης, υπενθύμισε πως μπορεί η λογοτεχνία να αποτελεί ταυτόχρονα καθρέφτης της πραγματικότητας αλλά και αντίδοτο σε αυτήν, έχοντας τη δύναμη να αντισταθεί στα απολυταρχικά καθεστώτα και να αντιμετωπίσει με θάρρος αλλά και φαντασία κάποιες από τις πιο τραυματικές στιγμές της ιστορίας.

Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά είπε, προκειμένου να μπορέσει να γίνει αυτό κατανοητό από το κοινό, προσπάθησε να εντάξει τη λογοτεχνική γραφή μέσα σε ένα ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο.

Εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν να πραγματοποιήσει πολύχρονη μελέτη και έρευνα για το νουάρ και εν τέλει να καταγράψει όσα βίωσε η Λατινική Αμερική από τη δεκαετία του 1970 μέχρι και τις μέρες μας, τόνισε:

«Πρόκειται για ένα αστυνομικό είδος το οποίο είναι πολύ κοντά σε εμάς , στην κοινωνία του Νότου. Οι χώρες στα νότια της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής είχαν για αρκετά χρόνια μια κοινή ιστορία. Αυτό το είδος το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70, είχε πλέον ολοκληρώσει ένα κύκλο και μπορούσε κάποιος να μιλήσει συνολικά γι αυτό.

Επίσης, δεν είχε δημιουργηθεί κανένα σχετικό ντοκιμαντέρ, σε διεθνές επίπεδο. Είναι δε σημαντικό ότι διαθέτει μεγαλύτερο λογοτεχνικό βάθος από τα άλλα είδη του αστυνομικού γιατί σχετίζεται με την «έκρηξη» της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας της δεκαετίας του ’60, δηλαδή με τον Μαρκές, τον Φουέντες κλπ. Εξάλλου, όλοι αυτοί οι δημιουργοί είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν οπότε, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει τώρα».

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Αποστολίδης, στην αθηναϊκή πρεμιέρα του Latin Noir, στις 19 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα παρευρεθεί ο Περουβιανός συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, ένας από τους συγγραφείς- πρωταγωνιστές της ταινίας, ενώ μετά το τέλος της προβολής, ο ίδιος, μαζί με τον «μετρ» των αστυνομικών μυθιστορημάτων Πέτρο Μάρκαρη θα συνομιλήσουν με το κοινό.

Εν συνεχεία το «Latin Noir» θα προβληθεί από 20 έως 26 Ιανουαρίου στον Κινηματογράφο Δαναό (Λεωφ. Κηφισίας 109), στη Θεσσαλονίκη 26 έως 27 Ιανουαρίου (Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι) και σε πολλές ακόμη πόλεις και νησιά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα