back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό και οι ενστάσεις των διεθνών οργανισμών υγείας

Διαβάστε επίσης

Το πράσινο φως για την τέταρτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έπειτα από τρεις έως έξι μήνες από τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού. Και ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα  συμφωνεί ότι είναι επιβεβλημένη μια δεύτερη αναμνηστική δόση στους ευάλωτους πληθυσμούς, εκφράζονται αμφιβολίες για την ανάγκη τέταρτης  δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό.

Η αρχή έγινε χθες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  σύμφωνα με τον οποίο “οι επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις εμβολίου δεν είναι βιώσιμη στρατηγική

Η καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19 με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική δήλωσε η επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζητώντας να επικαιροποιηθούν τα εμβόλια για να αντιμετωπίζουν καλύτερα την Όμικρον και άλλες παραλλαγές.

Στην ανακοίνωσή τους, οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ που είναι αρμόδιοι για τα εμβόλια κρίνουν ότι «είναι αναγκαία και πρέπει να αναπτυχθούν» κατάλληλα σκευάσματα τα οποία θα προλαμβάνουν τη μετάδοση και τη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό, αλλά και θα προστατεύουν από τις σοβαρότερες μορφές της ασθένειας και τον θάνατο.

«Η σύνθεση των υπαρχόντων εμβολίων για την Covid-19 ίσως χρειάζεται να επικαιροποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια για την Covid-19 συνεχίζουν να παρέχουν τα συνιστώμενα από τον ΠΟΥ επίπεδα προστασίας απέναντι στη μόλυνση και τη νόσηση από VOC (παραλλαγές ανησυχίας), συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον και μελλοντικών παραλλαγών», τονίζουν οι ειδικοί.

«Τα εμβόλια για την Covid-19 πρέπει (…) να προκαλούν ευρεία, ισχυρή και μακράς διαρκείας ανοσοαπόκριση ώστε να περιοριστεί η ανάγκη για αλλεπάλληλες αναμνηστικές δόσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ειδικοί τόνισαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα και προέτρεψαν τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν μεταξύ τους τα δεδομένα. Σημείωσαν ότι ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να στοχεύει συγκεκριμένα την επικρατούσα παραλλαγή (σήμερα, την Όμικρον) ή να είναι «πολυδύναμο», σχεδιασμένο ώστε να στοχεύει πολλές παραλλαγές ταυτόχρονα.

Οι ειδικοί θα προβούν σε νέες συστάσεις όταν έχουν περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή τους.

Αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης τέταρτης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό εξέφρασε και ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων , Σε δήλωση του ΕΜΑ σημειώνεται ότι προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας που προκαλούνται από τη μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής παραλλαγής στα εγκεκριμένα εμβόλια.

Παράλληλα, ο ΕΜΑ εξέφρασε αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης μιας τέταρτης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό.

«Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική», δήλωσε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ΕΜΑ εξέφρασε αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης μιας τέταρτης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό. «Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική», δήλωσε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα που να υποστηρίζουν την 4η δόση και θα θέλαμε να τα δούμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση”, ανέφερε ο Μ. Καβαλέρι. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μια ανησυχία σχετικά με τη στρατηγική για επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Πρέπει να εξετάσουμε ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική για εμβολιασμό με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορούμε να χορηγούμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις κάθε 3-4 μήνες», είπε.

Οι παραπάνω ενστάσεις κατά κανένα τρόπο δεν αφορούν τα ευάλωτα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα για τα οποία  ο Μ. Καβαλέρι είπε ότι πράγματι αναμένεται η χορήγηση μιας 2ης ενισχυτικής δόσης.

Όσον αφορά τη χορήγηση της 3ης δόσης σε άτομα κάτω των 18 ετών, ο επικεφαλής για τη στρατηγική των εμβολίων του ΕΜΑ είπε ότι αξιολογείται το αίτημα της Pfizer για το εμβόλιο “Comirnaty” για ηλικίες 16 και 17 ετών, ενώ αναμένεται αίτημα από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία και για τις ηλικίες 12-15 ετών. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ΕΜΑ για τη χορήγηση 3ης δόσης σε ηλικίες 12-18 ετών θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό, είπε ο Μ. Καβαλέρι.

Οι δηλώσεις και εκτιμήσεις του ΠΟΥ και του ΕΜΑ ακολουθούν αυτές του ο διευθύνοντα Συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά στις 6 Ιανουαρίου , ο οποίος μίλησε για την ανάγκη της τέταρτης δόσης και τον ετήσιο εμβολιασμό  του γενικού πληθυσμού ώστε αν διατηρείται υψηλό επίπεδο ανοσίας. «Ο ιός δεν θα φύγει, θα παραμείνει ίσως για μια δεκαετία. Είναι ενδημικός, έχει την ικανότητα να δημιουργεί παραλλαγές για τις οποίες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα συνεχίσει να συνυπάρχει με την ανθρωπότητα για τα επόμενα χρόνια» είπε  ο Μπουρλάκαι πρόσθεσε:

«Τα εμβόλια και η φυσική ανοσία δεν διαρκούν πολύ. Το γνωρίζουμε αυτό με όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής και πρόκειται να το μάθουμε και με την Όμικρον: η ανοσολογική απόκριση διαρκεί μερικούς μήνες. Για αυτό έχω κάνει την πρόβλεψη ότι θα χρειαστούμε μια σειρά από τρεις δόσεις και στη συνέχεια έναν ετήσιο επανεμβολιασμό, για να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο ανοσίας. Φαίνεται όμως ότι είναι μια πρόκληση, γιατί η νέα παραλλαγή εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης, πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό», πρόσθεσε.

 

Αθήνα 984

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα