back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πολωνία: Νομοσχέδιο που θα ενισχύσει τον έλεγχο της κυβέρνησης στα σχολεία εξετάζεται από το κοινοβούλιο

Διαβάστε επίσης

Οι Πολωνοί βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν σήμερα νομοσχέδιο του κυβερνώντος, εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα περιορίσει τη διδασκαλία της σεξουαλικής αγωγής αλλά και θεμάτων που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ενώ θα αυξήσει τον έλεγχο της κυβέρνησης στα σχολεία.

Το PiS ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαραίτητες προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά, αλλά οι επικριτές του νομοσχεδίου απαντούν ότι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του κυβερνώντος κόμματος να εξαλείψει τις φιλελεύθερες αξίες από τη δημόσια ζωή.

Ο υπουργός Παιδείας Πρέμισλαβ Τσάρνεκ δήλωσε ότι οι επιθεωρητές των σχολείων –που διορίζονται από την κυβέρνηση– θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν οποιοδήποτε μάθημα θεωρείται “απειλή για την ηθική των παιδιών”, κυρίως σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική αγωγή.

Ο Τσάρνεκ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι ομοφυλόφιλοι “δεν είναι ισότιμοι με τους κανονικούς ανθρώπους” και έχει ζητήσει από τα σχολεία να διδάσκουν τα κορίτσια για τις “γυναικείες αρετές”, ενώ έχει επικρίνει και τους άνδρες που φορούν στενά παντελόνια.

Το PiS έχει υιοθετήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση που έχουν στόχο να υπερασπιστούν τις παραδοσιακές, χριστιανικές αξίες και να διδάσκουν στα παιδιά να είναι περήφανα για την Ιστορία της Πολωνίας.

Βάσει του νέου νομοσχεδίου, οι εξωσχολικές δραστηριότητες που προσφέρουν μη κυβερνητικές οργανώσεις στα σχολεία θα πρέπει να εγκρίνονται από έναν επιθεωρητή. Επίσης το νομοσχέδιο καθιστά πιο εύκολη την απόλυση των διευθυντών των σχολείων.

Οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι οι νέοι κανονισμοί περιορίζουν το δικαίωμα των γονιών να αποφασίζουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

“Αν διευθύνεις ένα σχολείο, λαμβάνεις αποφάσεις (…) και γνωρίζεις ότι σε κάποιον ίσως να μην αρέσουν, τότε η αυτονομία του σχολείου, του διευθυντή, των γονιών και των δασκάλων χάνεται”, κατήγγειλε ο Κριστόφ Μπατσίνσκι αναπληρωτής επικεφαλής της Πολωνικής Ένωσης Διδασκόντων.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πέρυσι απολύθηκε ο διευθυντής ενός δημοτικού σχολείου επειδή οργάνωσε μια συνάντηση με δικαστές που μίλησαν στους μαθητές για το Σύνταγμα.

Ο Τσάρνεκ έχει επίσης ανακοινώσει τα σχέδια της κυβέρνησης να εισαγάγουν ένα νέο μάθημα στα σχολεία, με την ονομασία “ιστορία και το παρόν”, το οποίο θα επικεντρώνεται στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Πολωνία από το 1945 ως το 2015.

Σε αυτό οι μαθητές θα πρέπει να συζητήσουν “τη σταθερότητα της ευρωζώνης” και να εξηγήσουν για ποιο λόγο ο θάνατος του Λεχ Κατσίνσκι, δίδυμου αδελφού του προέδρου του PiS Γιάροσλαβ, στη συντριβή αεροσκάφους το 2010 αποτέλεσε “τη χειρότερη τραγωδία της μεταπολεμικής Πολωνίας”.

Ο Ρίζαρντ Τερλέκι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, είχε δηλώσει το 2020 ότι οι μεταρρυθμίσεις στα σχολεία θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα οι μαθητές να είναι καλύτερα προσανατολισμένοι στην πραγματικότητα και τις παραδόσεις, γεγονός που θα τους οδηγήσει να ψηφίσουν το PiS.

“Η εκπαίδευση θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι Πολωνοί να είναι πατριώτες και, αν είναι, τότε σίγουρα θα ψηφίσουν” το PiS επανέλαβε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα