back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ζ. Μακρή: Αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, δεν θα είχε εντοπιστεί ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που προέκυψε από τα self tests

Διαβάστε επίσης

«Το «50%+1» για το κλείσιμο ενός τμήματος σχολείου μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ήταν πρόταση του Υπουργείου Παιδείας που όμως δεν συνάντησε την αντίρρηση της Επιτροπής των Ειδικών. Εάν η Επιτροπή αντιδράσει σε κάτι, το Υπουργείο το λαμβάνει σοβαρά υπόψη και δεν αυτενεργεί διότι πρόκειται για την υγεία των παιδιών μας. Μας ενδιαφέρει να διδαχτούν τα παιδιά αλλά με ασφάλεια. Ως Υπουργείο συνεργαζόμαστε με την Επιτροπή των Ειδικών. Εκείνους ακούμε και παίρνουμε τις πολιτικές μας αποφάσεις», δήλωσε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδια για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή, κ. Ζέττα Μακρή μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 25.000 κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα από τα self tests που έγιναν πριν ανοίξουν τα σχολεία, σημειώνοντας ωστόσο, ότι «δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το αποτέλεσμα των rapid tests προκειμένου να υπάρξει επιβεβαίωση αυτών των κρουσμάτων».

Απαντώντας στην ανησυχία για ευρεία διασπορά της πανδημίας στα σχολεία λόγω του ανοίγματός τους, η κ. Μακρή, αναρωτήθηκε σε τι θα εξυπηρετούσε μια καθυστέρηση της έναρξης των μαθημάτων, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, δεν θα είχε εντοπιστεί ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που προέκυψε από τα self tests που πραγματοποιήθηκαν: «Τα εν δυνάμει 25.000 κρούσματα που εντοπίστηκαν, υπήρχαν, κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό. Το ότι εξετάστηκαν 1.600.000 πολίτες, μονό να προσφέρει υγειονομικά μπορεί και όχι να κατακριθεί».

Πρόσθεσε ότι κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντικό να μην διακοπεί η δια ζώσης διδασκαλία: «Τα παιδιά προσέρχονται στο σχολείο, διδάσκονται, έρχονται σε επαφή με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, όπως απαιτεί η ηλικία τους, οι συναισθηματικές τους ανάγκες και γενικότερα η παιδαγωγικής τους ανέλιξη .Οι παιδαγωγικοί και ψυχοσυναισθηματικοί λόγοι είναι εκείνοι που επιβάλουν τη δια ζώσης διδασκαλία. Εξάλλου, λόγω των self tests που πραγματοποιούν είναι προστατευμένα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), είπε ότι τα σχολεία είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν, πάντα τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».

Αναφορικά με την πλήρωση των θέσεων από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς είπε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους 2000 και την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί και για τους υπόλοιπους.

«Οι προσλήψεις ήταν επιβεβλημένες και τα αντανακλαστικά του Υπουργείου μας, ήταν εξαιρετικά γρήγορα. Είναι μια δύσκολη περίοδος, θα υπάρχουν αρρυθμίες και θα τις αντιμετωπίσουμε ταχύτατα, νόμιμα και με αποτελεσματικότητα».

Τέλος, τόνισε ότι περίπου 140 σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη, κυρίως στην Αττική και κάποια στην Κρήτη υπενθυμίζοντας ότι «όταν πραγματοποιείται κατάληψη σε ένα σχολείο ή σε ένα τμήμα, αμέσως ενεργοποιείται η τηλεκπαίδευση, στην οποία δεν μπορούν να συμμετέχουν οι καταληψίες, επομένως σε αυτούς υπολογίζονται απουσίες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα