back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άδεια ειδικού σκοπού: Οι νέες αλλαγές και προϋποθέσεις

Διαβάστε επίσης

Μείωση του αριθμού των ημερών της άδειας ειδικού σκοπού για τον ιδιωτικό τομέα -από 14 που ήταν αρχικά- αναμένεται να προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση λόγω της αλλαγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ωστόσο, η άδεια ειδικού σκοπού θα χορηγείται καθ όλη τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μονάδων παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπου είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν τα τέκνα των εργαζόμενων γονέων.

Δύο είναι οι προϋποθέσεις για τη λήψη της άδειας ειδικού σκοπού:

(α) οι εργαζόμενοι να είναι γονείς παιδιών τα οποία φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης όχι όμως και στο Λύκειο, είναι εγγεγραμμένα σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς, σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των συγκεκριμένων παιδιών και

(β) να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον έξι ημερών στην εξαήμερη εργασία και πέντε ημερών στην πενθήμερη (δηλαδή, να εργάζεται για περίπου 3 μήνες, στην επιχείρηση).

Η άδεια είναι μετ’ αποδοχών. Το κόστος καλύπτεται κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος για κάθε τρεις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού να κάνει και χρήση μιας ημέρας της κανονικής του αδείας.

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι γονείς έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής τους άδειας, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούνται.
Όροι

Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς πρέπει να είναι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα.

Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στους εργοδότες τους (ή στον κοινό τους εργοδότη) ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή αν προτίθενται να την «μοιραστούν».

Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας που έχει την επιμέλεια του παιδιού (εκτός αν συμφωνήσουν διαφορετικά οι γονείς με κοινή υπεύθυνη δήλωσή τους).

Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η φροντίδα ατόμων με αναπηρία

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι γονείς έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής τους άδειας, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα