back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Από τη Γενεύη στη Βιέννη ο διάλογος ΗΠΑ-Ρωσίας

Διαβάστε επίσης

Μετά τη διμερή συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών στη Γενεύη και τiς συνομιλίες του Συμβουλίου Ρωσίας- ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σήμερα έχει σειρά το μόνιμο συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διεξάγεται στη Βιέννη και έχει στόχο να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Μόσχας, Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων τους.

Το ΝΑΤΟ και η Μόσχα έκαναν λόγο χθες Τετάρτη για βαθιές “διαφορές” στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Αντίστοιχα δεν αναμένεται να σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος στην Αυστρία σήμερα.

“Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα. Βασικός μας στόχος είναι να εδραιώσουμε έναν διάλογο”, συνόψισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ.

“Ναι, οι θέσεις μας έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτές (της Μόσχας), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε πεδία συνεννόησης”, πρόσθεσε μιλώντας στο ρωσικό, ανεξάρτητο τηλεοπτικό δίκτυο Dozhd. Στόχος είναι “να ορίσουμε υπό ποιες μορφές μπορεί να εμβαθύνουμε τις συνομιλίες τους επόμενους μήνες”.

Η σημερινή θα είναι η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς για τον ΟΑΣΕ, παρουσία των πρεσβευτών των 57 χωρών μελών του.

Το πρωί ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της χώρας του που έχει φέτος την προεδρία του ΟΑΣΕ. Στη συνέχεια η γενική γραμματέας του οργανισμού Χέλγκα Σμιντ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12:30 (13:30 ώρα Ελλάδας).

ΗΠΑ και Ευρώπη κατηγορούν τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να απαντά ότι η ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στη μεθόριο με τη γειτονική χώρα αποτελούν αντίδραση στην αυξανόμενη και εχθρική παρουσία στην περιοχή του ΝΑΤΟ.

Επί του πεδίου, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί για τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους, αυτονομιστές αντάρτες, όπως κατήγγειλε ο Αμερικανός πρεσβευτής ο οποίος δήλωσε “εξαιρετικά ανήσυχος”.

Από το 2014 ο ΟΑΣΕ έχει αναλάβει να ελέγχει αν γίνονται σεβαστές οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ στην ανατολική Ουκρανία.

“Οι αποστολές επιθεώρησης προς το παρόν δεν έχουν εντοπίσει κάτι ασυνήθιστο επί του πεδίου”, αλλά στα σύνορα “μας είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει”, εξήγησε ο Κάρπεντερ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ φάνηκε επίσης ανήσυχος χθες Τετάρτη. “Ο κίνδυνος μιας νέας σύγκρουσης είναι πραγματικός. Η έξοδος από την κρίση βασίζεται στη Ρωσία. Πρέπει να δεσμευθεί υπέρ της αποκλιμάκωσης”, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα