back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι αρνείται να συνεργαστεί με την ειδική εξεταστική επιτροπή για την επίθεση στο Καπιτώλιο

Διαβάστε επίσης

Ο Κέβιν Μακάρθι, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ξεκαθάρισε χθες Τετάρτη ότι δεν θα συνεργαστεί με την ειδική εξεταστική επιτροπή του σώματος που διενεργεί έρευνα για την επίθεση οπαδών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι στην έδρα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου, παρά την κλήτευσή του να καταθέσει.

«Ως βουλευτή και ηγέτη του κόμματος της μειοψηφίας, δεν μου προξενεί ούτε λύπη ούτε ικανοποίηση το συμπέρασμα ότι δεν θα συμμετάσχω στην κατάχρηση εξουσίας αυτής της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, που σπιλώνει τον θεσμό σήμερα και θα τον βλάψει στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Μακάρθι σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η επιτροπή, που προσπαθεί να ρίξει φως στον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ και του στενού του κύκλου στην επίθεση στο Καπιτώλιο, κάλεσε τον Κέβιν Μακάρθι να προσέλθει να καταθέσει «την 3η ή την 4η Φεβρουαρίου», για «τις συζητήσεις (του) με τον πρόεδρο Τραμπ προτού, στη διάρκεια και μετά (τη διάπραξη) της βίαιης επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου» 2021.

«Έχετε αναγνωρίσει πως μιλάγατε απευθείας με τον πρώην πρόεδρο ενώ τα βίαια επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη», και το περιεχόμενο των ανταλλαγών αυτών θα επέτρεπε να ξεκαθαρίσει τι σκεφτόταν ο πρώην αρχηγός του κράτους, ανέφερε στην κλήτευση ο πρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμσον.

Μετά την επίθεση, που σόκαρε όλο τον κόσμο, ο Κέβιν Μακάρθι επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως διότι ηλέκτρισε τους ψηφοφόρους του καταγγέλλοντας νοθεία επί εβδομάδες – και λίγη ώρα πριν από την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Αλλά όπως η μεγάλη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων πολιτικών, ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων ευθυγραμμίστηκε κατόπιν με τον πρώην πρόεδρο, που διατηρεί τεράστια επιρροή στην παράταξη και στους ψηφοφόρους της.

Ο έλεγχός του είναι τέτοιος που κανένας από τους στενούς συνεργάτες του ή τους παλιούς συμμάχους του δεν έχει δεχθεί να πάει να καταθέσει, παρά τις κλητεύσεις.

Η επιτροπή, που έχει πάρει καταθέσεις από 300 και πλέον πρόσωπα κεκλεισμένων των θυρών, είναι αναγκασμένη να ταχύνει το βήμα, αν θέλει να δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά της πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Καθώς σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί απολέσουν τον έλεγχο της αμερικανικής κάτω Βουλής, θεωρείται πρακτικά δεδομένο πως θα ακολουθήσουν η διάλυσή της και ο ενταφιασμός της δουλειάς της από τους Ρεπουμπλικάνους.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα