back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: «Συγκέντρωση για δικαιοσύνη» στη Φάγιετβιλ μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού από πυρά λευκού αστυνομικού

Διαβάστε επίσης

Ο θάνατος τριανταεπτάχρονου μαύρου από τα πυρά λευκού αστυνομικού εκτός υπηρεσίας, περιστατικό για το οποίο δίνονται δύο εντελώς αντιφατικές εκδοχές, προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση στη Φάγιετβιλ (Βόρεια Καρολίνα, νοτιοανατολικές ΗΠΑ), όπου συγγενείς του θύματος και κάτοικοι συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες βράδυ.

Ο διάσημος ποινικολόγος Μπεν Κραμπ, που έχει υπερασπιστεί τις οικογένειες πολλών θυμάτων αστυνομικής βίας, και η οικογένεια του Τζέισον Γουόκερ οργάνωσαν αυτή τη «συγκέντρωση για δικαιοσύνη» χθες Πέμπτη στις 20:00 (τοπική ώρα· σήμερα Παρασκευή στις 03:00 ώρα Ελλάδας) στην πόλη.

Με τη γροθιά υψωμένη, ο δικηγόρος επανέλαβε κάπου είκοσι φορές τη φράση «Jason Walker matters» («ο Τζέισον Γουόκερ μετράει») σε εκκλησία της Φάγιετβιλ, με το ακροατήριο να την επαναλαμβάνει, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που αναμεταδιδόταν απευθείας από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WRAL.

«Όπως αποκαλύφθηκε η αλήθεια» για τον Τζορτζ Φλόιντ, για τον Αμάντ Άρμπερι, ή για την Μπριόνα Τέιλορ, έτσι «θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και για τον Τζέισον Γουόκερ», προέβλεψε ο Μπεν Κραμπ, αναφερόμενος σε άλλες υποθέσεις των τελευταίων ετών στις οποίες Αφροαμερικανοί σκοτώθηκαν εξαιτίας των ενεργειών αστυνομικών ή πρώην αστυνομικών.

«Προσεύχομαι να αναπαυθεί εν ειρήνη», περιορίστηκε να πει απλά η μητέρα του θύματος.

Μικρές ομάδες κατοίκων ήδη συμμετείχαν επανειλημμένα σε πορείες αυτή την εβδομάδα στην πόλη των 200.000 και πλέον κατοίκων, για να ζητήσουν να συλληφθεί ο αστυνομικός Τζέφρι Χας για την υπόθεση.

Το Σάββατο το απόγευμα, ο αστυνομικός, που υπηρετεί από το 2005 στην Φάγιετβιλ, δεν βρισκόταν σε υπηρεσία. Κυκλοφορούσε με το φορτηγάκι του, μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη του, όταν διασταυρώθηκε με τον Τζέισον Γουόκερ, 37 ετών – άοπλο –, που πέρναγε από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη, κοντά στο σπίτι των γονιών του.

Λίγες στιγμές αργότερα, άνοιγε πυρ εναντίον του.

Ο Τζέισον Γουόκερ πολύ γρήγορα θα υπέκυπτε στα τραύματά του.

Μαύρο κουτί

Για το τι συνέβη δόθηκαν εντελώς διαφορετικές εκδοχές.

Σε ερασιτεχνικό βίντεο, που τραβήχτηκε αμέσως μετά το τραγικό περιστατικό και μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο αστυνομικός ακούγεται να εξηγεί σε συναδέλφους του που κλήθηκαν επιτόπου ότι ο Τζέισον Γουόκερ όρμησε στη μέση του δρόμου και φρέναρε για να τον αποφύγει.

Σύμφωνα με τον κ. Χας, ο 37χρονος κατόπιν ανέβηκε στο καπό, άρπαξε τον υαλοκαθαριστήρα κι άρχισε να χτυπάει το παρμπρίζ ουρλιάζοντας, αναγκάζοντάς τον να τραβήξει όπλο για να προστατεύσει την οικογένειά του.

Όμως αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πολύ διαφορετικά το τι συνέβη: λένε πως το φορτηγάκι χτύπησε τον πεζό προτού σταματήσει.

«Τον είδα να φρενάρει απότομα, να σταματάει και να ξεκινάει ξανά», αφηγήθηκε η Ελίζαμπεθ Ριξ, μπροστά στην κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου ABC News. «Τον είδα να χτυπάει τον Τζέισον (…) το σώμα του προσγειώθηκε πάνω στο παρμπρίζ. Και τότε άκουσα πυρά».

«Νομίζω πως τον πυροβόλησε μια πρώτη φορά μέσα από το παρμπρίζ, κατόπιν άλλες τρεις έξω από το αυτοκίνητο», πρόσθεσε.

Κατά την αστυνομία, το μαύρο κουτί – κάμερα στο ταμπλό με την οποία είναι εφοδιασμένη το φορτηγάκι του Τζέφρι Χας – δεν κατέγραψε τη σύγκρουση, ενώ το πτώμα του Τζέισον Γουόκερ δεν φέρει σημάδια σύγκρουσης με αυτοκίνητο, μόνο τραύματα από σφαίρες.

Ο αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά δεν έχει συλληφθεί, ούτε του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ως αυτό το στάδιο. Την έρευνα έχουν αναλάβει να διενεργήσουν οι πολιτειακές αρχές.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι πρόκειται για υπόθεση του στιλ ‘πρώτα πυροβολούμε και μετά κάνουμε ερωτήσεις’, φιλοσοφία που τη βλέπω πολύ συχνά στις τάξεις των μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης», τόνισε σε ανακοίνωση του ο Μπεν Κραμπ.

Αμερικανοί αστυνομικοί σκοτώνουν κατά μέσον όρο κάπου χίλιους ανθρώπους τον χρόνο, με τους Αφροαμερικανούς να υπερεκπροσωπούνται δυσανάλογα μεταξύ των θυμάτων. Μολαταύτα, πολύ σπάνια αστυνομικοί αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, παρά τις μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού του 2020, που οδήγησαν στο να αρχίσει να αλλάζει στάση η αμερικανική δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα