back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Διεθνή έρευνα ξεκίνησε το FBI για την ομηρεία στο Τέξας

Διαβάστε επίσης

Έρευνα «διεθνούς εμβέλειας» για την ομηρία σε συναγωγή του Τέξας, ξεκίνησαν οι αμερικανικές αρχές.

«Θα ερευνήσουμε τον δράστη της ομηρείας και τις επαφές του» στη διάρκεια έρευνας «διεθνούς εμβέλειας» που θα διεξαχθεί, δήλωσε ο Ματ ΝτεΣάμο ειδικός πράκτορας του FBI.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι ο δράστης, τον οποίο το FBI ταυτοποίησε ως τον 44χρονο Βρετανό υπήκοο Μαλίκ Φαϊσάλ Άκραμ, «επέμεινε να αφεθεί ελεύθερος κάποιος που βρίσκεται στη φυλακή εδώ και δέκα χρόνια». «Ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα, ο Άκραμ ζητούσε να αφεθεί ελεύθερη η νευροεπιστήμονας Αάφια Σιντίκι, γεννημένη στο Πακιστάν, που εκτίει ποινή κάθειρξης 86 ετών στην περιοχή Ντάλας-Φορτ Γουόρθ μετά την καταδίκη της το 2010 επειδή άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτών και πρακτόρων του FBI.

Η Βρετανία επίσης καταδίκασε, δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, «αυτή την αντισημιτική και τρομοκρατική ενέργεια», ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα «βρίσκεται στο πλευρό των ΗΠΑ».

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της βρετανικής αστυνομίας ανακοίνωσε πως συνέλαβε χθες Κυριακή δύο νεαρούς σε σχέση με την υπόθεση της ομηρείας στη συναγωγή στην πόλη Κόλεϊβιλ. «Παραμένουν υπό κράτηση για να ανακριθούν», ανέφερε η αστυνομία του ευρύτερου Μάντσεστερ σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ασφαλείς οι όμηροι

Οι τέσσερις όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη συναγωγή Μπεθ Ίσραελ στο Κόλεϊβιλ του Τέξας, μια πόλη περίπου 23.000 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από το Ντάλας, το Σάββατο το βράδυ έπειτα από δέκα ώρες ομηρείας. Ανάμεσά τους ήταν και ο ραβίνος Τσάρλι Σάιτρον- Γουόκερ, ο οποίος διηγήθηκε ότι «ο ένοπλος έγινε πιο επιθετικός και απειλητικός στη διάρκεια της τελευταίας ώρας της ομηρείας».

Το περιστατικό τελείωσε με την επέμβαση της αστυνομίας και τον θάνατο του δράστη, ο οποίος δεν είναι ακόμη γνωστό αν αυτοκτόνησε ή αν έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας της βορειοδυτικής Αγγλίας επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι ο Άκραμ καταγόταν από την περιοχή του Μπλάκμπερν στο Λάνκασαϊρ.

Στη σελίδα στο Facebook της μουσουλμανικής κοινότητας του Μπλάκμπερν, ένας άνδρας που δήλωσε ότι είναι ο αδελφός του δράστη, ο Γκουλμπάρ, ανέφερε ότι ο Μαλίκ «ήταν ψυχικά ασθενής» και ότι «σκοτώθηκε από σφαίρα».

«Θα θέλαμε να πούμε ότι ως οικογένεια δεν εγκρίνουμε τις πράξεις του και θα επιθυμούσαμε ειλικρινά, με όλη μας την καρδιά, να ζητήσουμε συγγνώμη από όλα τα θύματα», πρόσθεσε ο άνδρας ο οποίος εξήγησε ότι ήταν «σε επαφή με τον Φαϊσάλ, τους διαπραγματευτές και το FBI ως τα ξημερώματα». «Θα ερευνήσουμε τον δράστη της ομηρείας και τις επαφές του» στη διάρκεια έρευνας «διεθνούς εμβέλειας» που θα διεξαχθεί, δήλωσε ο Ματ ΝτεΣάμο ειδικός πράκτορας του FBI.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της στη διάρκεια της νύκτας της Κυριακής προς Δευτέρα, η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ επεσήμανε ότι στόχος της επίθεσης ήταν η εβραϊκή κοινότητα. «Πρόκειται για μια υπόθεση που συνδέεται με την τρομοκρατία, στην οποία στόχος ήταν η εβραϊκή κοινότητα και για την οποία διενεργεί έρευνα η Κοινή Ομάδα Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας (Joint Terrorism Task Force)», τόνισε το FBI.

Την ώρα που ο δράστης εισέβαλε στη συναγωγή, μεταδιδόταν απευθείας μέσω Facebook η λειτουργία. «Υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά με την Αμερική», δήλωσε ο άνδρας. «Θα πεθάνω», πρόσθεσε, ενώ ζήτησε πολλές φορές από έναν συνομιλητή του που δεν κατονομάζεται να του δώσει να μιλήσει στο τηλέφωνο «με την αδελφή μου».

Η Σιντίκι αυτή τη στιγμή κρατείται σε νοσοκομείο- φυλακή στο Φορτ Γουόρθ, κοντά στο Ντάλας. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ για σχέσεις με την αλ Κάιντα και για τον λόγο αυτό της έχει δοθεί το παρωνύμιο «κυρία αλ Κάιντα». «Δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο» στην ομηρεία, διαβεβαίωσε ωστόσο σε δήλωσή της στο δίκτυο CNN η δικηγόρος της. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της ομηρείας δεν ήταν αδελφός της πελάτισσάς του.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα