back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ο εφιάλτης» του Χανς Φάλαντα

Διαβάστε επίσης

«Άσκοπα αφήνονταν στο ρεύμα της ζωής – έτσι κι αλλιώς, τι νόημα είχε η ζωή;».

Ο πόλεμος μόλις τελείωσε, η Γερμανία έχει καταρρεύσει και οι άνθρωποι καλούνται να συνεχίσουν να ζουν. Στο τρομακτικά ρημαγμένο τοπίο και μετά την έλευση του ρωσικού στρατού, ένας συγγραφέας με τη νεαρή γυναίκα του προσπαθούν να επιβιώσουν αρχικά στην επαρχία και μετέπειτα στο Βερολίνο. Ύστερα από τη φριχτή περιφρόνηση και την απύθμενη αηδία που ο ήρωας νιώθει για τους συμπατριώτες του, σειρά έχει η απόλυτη απάθεια και αδιαφορία. Το βύθισμα στη μορφίνη, η νευρική κατάρρευση, η ζωή χωρίς περιεχόμενο.

Το πιο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Χανς Φάλαντα εκδόθηκε το 1947 και περιγράφει την τραγική κατάσταση που ο ίδιος, αλλά και όλος ο γερμανικός λαός, πέρασε από τον Απρίλιο του 1945 έως και το καλοκαίρι του 1946. Όταν μετά τον εφιάλτη και το  χτύπημα στην καρδιά της ύπαρξης έπρεπε κανείς να παλέψει για να μείνει ζωντανός. Όπως ο συγγραφέας σημειώνει στον πρόλογό του, τον ενδιαφέρει η σύνταξη μιας ιατρικής αναφοράς και η πιστή καταγραφή των γεγονότων. Όμως, η ζωή πάντα θα συνεχίζεται και ακόμη και μέσα στην καταστροφή η βλάστηση θα υπάρχει ανάμεσα στις γκρεμισμένες πέτρες, γιατί με τα λόγια του Φάλαντα «δεν έχουν σημασία τα ερείπια, σημασία έχει η ζωή».

«Κι αυτή ήταν η δοκιμασία που ο Ντολ είχε ν’ αντιμετωπίσει μόνος του: ότι δηλαδή είχε εγκληματήσει κι ο ίδιος, ότι ήταν συνένοχος, κι ότι αυτός που ήταν Γερμανός δεν είχε πια το δικαίωμα να νιώθει ίσος με τους άλλους λαούς. Ένας περιφρονημένος, ένας άθλιος, ένας ελεεινός ήταν, που καμάρωνε τόσον καιρό για τον εαυτό του- κι είχε μάλιστα και παιδιά, τέσσερα τον αριθμό, όλα μικρά κι αθώα ακόμη, όλα ανήμπορα να σκεφτούν από μόνα τους, μα όλα με τόσες προσδοκίες απ’ τη ζωή… Και τώρα αντιμέτωπα με μια ζωή τέτοια!».

Το μυθιστόρημα του Χανς Φάλαντα «Ο εφιάλτης» κυκλοφορεί από τη σειρά Orbis Literae των εκδόσεων Gutenberg σε μετάφραση Άγγελου Αγγελίδη και Μαρίας Αγγελίδου.

Κώστας Μοστράτος

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα