back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας, ως συμμαχικής δύναμης,  σε Ουκρανία και Σαχέλ  

Διαβάστε επίσης

του Χρήστου Καπούτση

Οι  εξελίξεις στην Ουκρανία και οι ενέργειες παραστρατιωτικών μισθοφορικών οργανώσεων σε αφρικανικές χώρες , όπως στο Σαχέλ , καθώς επίσης και το σχέδιο της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ε.Ε.( η προοπτική να αποκτήσει αμυντική ταυτότητα η Ε.Ε.) , ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους Υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε., κατά την διήμερη (12-13 Ιανουαρίου 2022)  Άτυπη Συνάντησή τους , η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βρέστη της Γαλλίας , όπου συμμετείχε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν.  Παναγιωτόπουλος. Στις συνεδριάσεις θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.,  διατυπώνεται  έντονη ανησυχία  από την επέκταση της δράσης μισθοφορικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Σαχέλ . Εκεί δραστηριοποιείται μια ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη με επικεφαλής τη Γαλλία. Η Γαλλία έχει ζητήσει και τη συνδρομή της Ελλάδας, όπως προβλέπεται άλλωστε από την πρόσφατη ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία (ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής). Έτσι λοιπόν, δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα, έλληνες στρατιωτικοί, να ενισχύσουν την υπό γαλλική διοίκηση,   ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, σε αυτή την Περιοχή της Αφρικής, όπου μαίνεται,  ένας από τους πιο σκληρούς εμφυλίους πολέμους. Η  Γαλλία εμπλέκεται σε πόλεμο  κατά διαφόρων  ισλαμιστικών  οργανώσεων, που κάποιες από αυτές υποστηρίζει και η Τουρκία, στην περιοχή του Σαχέλ  από το 2012. Είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας, εκτός γαλλικής επικράτειας,  από την εποχή του πολέμου στην Αλγερία. Το Σαχέλ (Sahel) είναι μία ιδιόμορφη λωρίδα στην Υποσαχάρια Αφρική και περιλαμβάνει περιοχές: Της βόρειας Σενεγάλης, της Μαυριτανίας, του Μάλι, του βορείου μέρους της Μπουρκίνα Φάσο, του Νίγηρα, του Τσαντ και  του Σουδάν.  Η Γαλλία θεωρεί ότι οι συγκρούσεις στο Σαχέλ είναι ένα ακόμη μέτωπο κατά της Ισλαμικής Τρομοκρατίας. Το 2012 η Ε.Ε ανέπτυξε την αποστολή EUCAP SAHEL Niger με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ουκρανία

Για τις , επίσης πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ουκρανία, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, στην παρέμβασή του στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., επεσήμανε,  ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση με τη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι ο διάλογος θα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα διεξαχθεί σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης. «Η Ελλάδα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και οι υπόλοιποι εταίροι και σύμμαχοι της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, και υποστηρίζει τις ενέργειες,  για την προάσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητας, της κυριαρχίας τους και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.» υποστήριξε στην παρέμβασή του ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος. Η παρέμβαση του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου, αποτελεί  ενεργό στήριξη των αποφάσεων της συμμαχίας σε μέτρα, οιουδήποτε χαρακτήρα (οικονομικά, στρατιωτικά), σε βάρος της Ρωσίας (ανελαστική υποχρέωση της Ελλάδας), παρά τις διπλωματικές επιφυλάξεις του Έλληνα Υπουργού Άμυνας. Ο  υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας  Σεργκέι Λαβρόφ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ερωτηθείς σχετικά με τις  αναφορές του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, για  μεταφορά εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσω και της βάσης της Αλεξανδρούπολης, δεν έκρυψε τη δυσφορία της Ρωσίας, για την αξιοποίηση του λιμένα  της Αλεξανδρούπολης , για τις ανάγκες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. « Η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων, η Ελλάδα καταρχήν δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα τώρα συμβαίνουν μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους. Με τους Έλληνες συναδέλφους μας, τον ελληνικό λαό, με την Ελλάδα ως χώρα έχουμε πολύ παλαιές σχέσεις, ιστορικές ρίζες. Θυμόμαστε τον Καποδίστρια, που έγινε πρώτος κυβερνήτης της σύγχρονης Ελλάδας, μετά τη θητεία του στη Ρωσία, στο μέτωπο της εξωτερικής διπλωματίας μάλιστα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Στις  εξελίξεις στην Ουκρανία, στο Καζακστάν,  στον Καύκασο, στη Μαύρη Θάλασσα  και στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα προσδιορίσουν και τις Στρατηγικές σχέσεις της Δύσης (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.- Καναδάς, Αυστραλία) με τη Ρωσία και προοπτικά με την Κίνα, ενεργό ρόλο έχουν και ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, το Ιράν,  η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Το διεθνές περιβάλλον, που προσδιορίζεται με  όρους γεωστρατηγικούς, γεωοικονομικούς, ενεργειακούς και στρατιωτικούς, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο , ασταθές  και συγκρουσιακό.

« Όλβιος εστί όστις τής Ιστορίας έσχε μάθησιν» (Ευτυχής είναι εκείνος που γνωρίζει την ιστορία) Ευριπίδης.

Πριν από 100 χρόνια περίπου η Ελλάδα με εκστρατευτικό Σώμα Στρατού, συμμετείχε στον εμφύλιο της Ρωσίας στην Κριμαία και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, ως μέλος συμμαχικής δύναμης, με επικεφαλής τη Γαλλία. Είναι η πρώτη υπερπόντια στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία της Ελλάδας. Η συμμετοχή της Ελλάδος στην εκστρατεία αυτή αποφασίστηκε από τον  πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και την κυβέρνησή του, προκειμένου να στηρίξει την πρωτοβουλία της Γαλλίας. Η Γαλλία (ως κύριο μέλος της Αντάντ), είχε ηγηθεί της εκστρατείας ενίσχυσης των δυνάμεων του Τσάρου και διαφόρων εθνικιστών ρώσων οπλαρχηγών,  κατά των Μπολσεβίκων, στην Κριμαία και γενικότερα στη περιοχή της Ουκρανίας το 1919. Ο γάλλος πρωθυπουργός, Ζορζ Κλεμανσό, ζήτησε από τον ομόλογό του Ελευθέριο Βενιζέλο τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα την ευμενή στάση της χώρας του,  υπέρ των εθνικών διεκδικήσεων σε Ανατολική Θράκη και Μικρά Ασία,  στη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων. Η συνολική δύναμη του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος που συμμετείχε στην εκστρατεία στην Ουκρανία  ήταν 791 εμπειροπόλεμοι από τους βαλκανικούς πολέμους αξιωματικοί, 21.929 οπλίτες, 2.952 υποζύγια, 697 ιππήλατα οχήματα, 132 αυτοκίνητα και 16 πυροβόλα. Επικεφαλής ορίστηκε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Νίδερ (1865-1943)  και οι πρώτοι έλληνες στρατιώτες άρχισαν να αποβιβάζονται στην Οδησσό στις 7 Ιανουαρίου 1919. (Ο Κ. Νίδερ, ήταν Γερμανικής καταγωγής Έλληνας Αξιωματικός , απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Ήταν γιος του Βαυαρού στρατιωτικού γιατρού του ελληνικού στρατού  Φραγκίσκου Ξαβιέρου Νίδερ  και της Αναστασίας Γιολδάση, κόρης Σουλιώτη οπλαρχηγού. Ο Κ. Νίδερ  διατέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, καθώς και υφυπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου). Το ελληνικό εκστρατευτικό Σώμα στην Κριμαία  τέθηκε υπό  Γαλλική Διοίκηση. Όμως οι, υπό την Γαλλία , συμμαχικές   δυνάμεις υπέστησαν πανωλεθρία από τους μπολσεβίκους. Οι συνολικές απώλειες του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στη μεσημβρινή Ρωσία ανήλθαν σε 398 νεκρούς και 657 τραυματίες και 1250 αγνοούμενους, πολλοί από τους οποίους, «μεταπήδησαν» στις τάξεις των μπολσεβίκων!  Τον Ιούνιο του 1919 το Α’ Σώμα Στρατού, εγκατέλειψε «κακήν κακώς» την Κριμαία και  προωθήθηκε στη Σμύρνη, όπου ο ελληνικός στρατός επιχειρούσε από τον Μάιο. Η επιλογή του Ελευθέριου Βενιζέλου για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην εκστρατεία της Ουκρανίας δεν δικαιώθηκε από τα πράγματα. Οι εθνικές διεκδικήσεις σε Ανατολική Θράκη και Μικρά Ασία δεν ευοδώθηκαν. Το βαρύ τίμημα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, κατατρύχει ακόμη τους Έλληνες. Και επιπλέον, τα πάνδεινα υπέστησαν οι ελληνικές κοινότητες της νότιας Ρωσίας, που θεωρήθηκαν αμφίβολης νομιμοφροσύνης από τις σοβιετικές αρχές και «πλήρωσαν» με διώξεις, εξαφανίσεις και   εκτοπίσεις στη Σιβηρία …. 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα