back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κόντρα Χατζηδάκη με εκπροσώπους εργαζομένων του ΕΦΚΑ για την αναμόρφωση του φορέα

Διαβάστε επίσης

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης, για το υπό προώθηση νομοσχέδιο σχετικά με την αναμόρφωση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου σχετικά την εμπλοκή ιδιωτών στην λειτουργία και τα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια του ΕΦΚΑ, αλλά και με άλλες κομβικού χαρακτήρα διατάξεις και δήλωσαν διατεθειμένοι να εξαντλήσουν κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται κινητοποιήσεις εντός των επομένων ημερών, αλλά και προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης από την πλευρά του, υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι «ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκού επιπέδου Οργανισμό επενδύοντας στην ακινησία. Οφείλουμε να διορθώσουμε τις παθογένειες, να απαλείψουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να θεσμοθετήσουμε αποτελεσματικές διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου για τις εκατοντάδες καταγγελίες των πολιτών. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ και παράλληλα να φέρουμε τεχνογνωσία με νέα στελέχη σε θέσεις διευθυντών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προκειμένου να λύσουμε γρηγορότερα και οριστικά τα χρόνια προβλήματα του παρατηρούνται», πρόσθεσε.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται προβλέψεις όπως:
  1. Η δυνατότητα πρόσληψης Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
  2. Σύστημα επιβράβευσης παραγωγικότητας σε όλον τον ΕΦΚΑ που δίνει επιπλέον κίνητρα στους υπαλλήλους για να αυξήσουν την αποδοτικότητα τους.
  3. Συστηματική αντιμετώπιση των καταγγελιών που αφορούν στον ΕΦΚΑ μέσω της σύστασης αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου). Σήμερα έχουν συσσωρευτεί περισσότερες από 1.200 καταγγελίες πολιτών που περιμένουν να εξεταστούν.
  4. Επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν αυτή τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη.
  5. Ευέλικτο σύστημα των προμηθειών ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα, όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.).
  6. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα