back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Με δύο εκθέσεις στην Τεχνόπολη ανοίγει την αυλαία του Πολιτισμού για το 2022 ο Δήμος Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

Ο Δήμος Αθηναίων «σηκώνει» την αυλαία του Πολιτισμού για το 2022 με δύο σπουδαίες εκθέσεις, φιλοδοξώντας αυτές να αποτελέσουν «σταθμό» στην καλλιτεχνική ζωή της πρωτεύουσας. Η πρώτη έκθεση, ανατέμνει με πρωτότυπο τρόπο τη ζωή της ανυπέρβλητης Μελίνας Μερκούρη, 100 χρόνια από τη γέννησή της, σε μια περίοδο που το όραμά της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αναγεννιέται και υποστηρίζεται δυνατά, εντός και εκτός Ελλάδας.
Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Ειδύλλια Οδός», ανασυνθέτει μέσα από τα σύγχρονα έργα 33 Ελλήνων και ξένων εικαστικών, την άχρονη Αθήνα, της πανδημίας και της ιστορίας, κάνοντας μία περιπλάνηση στους δρόμους των περασμένων αιώνων.
«Οι εκθέσεις αυτές σηματοδοτούν ένα δυναμικό και ενθουσιώδες ξεκίνημα για τη νέα χρονιά. Φέτος, ο Πολιτισμός και οι Τέχνες θα αποτελέσουν «αντίδοτο» σε όσα η αφύσικη συνθήκη της πανδημίας μάς επέβαλε», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και προσθέτει: «Τα δύο προηγούμενα χρόνια παλέψαμε σκληρά για να μπορέσουμε να κρατήσουμε «αναμμένα» τα φώτα του Πολιτισμού στην πόλη. Βρήκαμε τρόπους, διαθέσαμε υποδομές και πόρους, ώστε να στηριχθούν οι Τέχνες και οι δημιουργοί, οι άνθρωποι του Πολιτισμού μπροστά και πίσω από τους προβολείς. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια, κάνοντας πράξη τον στόχο μας: «Πολιτισμός είναι η Αθήνα».

Τι θα δει το κοινό στις δύο Εκθέσεις
Η πρωτότυπη έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, θα «ταξιδέψει» το αθηναϊκό κοινό για περίπου δύο μήνες -από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 11 Μαρτίου- στις μεγάλες στιγμές της Ελληνίδας σταρ που αγαπήθηκε εντός και εκτός συνόρων.
Η έκθεση με τίτλο «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», χωρίζεται σε τρεις ενότητες και σε αυτές αποτυπώνονται η κινηματογραφική της πορεία, οι ερμηνείες της στο θέατρο, αλλά και η αγωνιστική και πολιτική της δράση. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να «γνωρίσει» βαθύτερα τη Μελίνα, να ανακαλύψει, αλλά και να θυμηθεί πτυχές της ζωής και της καριέρας της.
Στην έκθεση παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προσωπικά της αντικείμενα, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά: Δεκατρία κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, 25 αφίσες από τις κινηματογραφικές της επιτυχίες, 37 φωτογραφίες της με μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες -με τον Σαλβαντόρ Νταλί, τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, τη βασίλισσα Ελισάβετ, την Ίντιρα Γκάντι, την Κατρίν Ντενέβ, τον Φελίπε Γκονζάλες-, πρωτότυπα σενάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις της, 6 ανέκδοτες επιστολές, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της, αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι στη Νέα Υόρκη.
Εκατό χρόνια μετά τη γέννησή της, θυμόμαστε και αγαπάμε τη «Στέλλα» και την «Ίλια» του «Ποτέ την Κυριακή», τη «Φαίδρα» και τη «Μπλανς Ντυμπουά» από το «Λεωφορείο ο Πόθος», τη Μελίνα ως Κλυταιμνήστρα στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, τη Μελίνα που γοήτευσε τις Κάννες και τη Νέα Υόρκη και που κατέκτησε τον κόσμο με «Τα παιδιά του Πειραιά». Αλλά και τη Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, τη γυναίκα που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη, τη μακροβιότερη μέχρι σήμερα Υπουργό Πολιτισμού, που συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, περιγράφει την ίδια με αυτές τις λέξεις: «Τη χαρακτήρισαν «τελευταία Ελληνίδα θεά» και «γυναίκα – φλόγα». Όλη της η ζωή ήταν γεμάτη όνειρα, ελπίδες, αγωνίες και αγώνες. Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του 20ού αιώνα. Υπήρξε πολύμορφη προσωπικότητα. Κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας στον αγώνα κατά της χούντας (1967-1974). Σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα και με ερμηνείες που έχουν καταγραφεί στις σελίδες της Έβδομης Τέχνης. Πολιτικός που σημάδεψε με την παρουσία της τον πολιτισμό της Ελλάδας, τον έφερε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Πίστευε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας. Ότι είναι ένα σοβαρό εξαγώγιμο προϊόν και ότι έχει μεγάλη σημασία και αξία η ανάδειξή του».
Η έκθεση «ανοίγει» στην Τεχνόπολη στις 18 Ιανουαρίου, μία ημερομηνία που δεν είναι καθόλου τυχαία. Το «18» ήταν ο αριθμός της Μελίνας και του Ντασσέν: Στις 18 γνωρίστηκαν, στις 18 παντρεύτηκαν και στις 18 προγραμμάτιζαν κάθε τους πρεμιέρα.
Πληροφορίες για την Έκθεση:

Γενική εποπτεία: Μανουέλλα Παυλίδου, Γενική Γραμματέας Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη
Γενική επιμέλεια – μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη: Νικόλαος Καλτσάς, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Διάρκεια: 18 Ιανουαρίου – 11 Μαρτίου 2022
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή | 11.00 – 20.00
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι
Είσοδος ελεύθερη

«Ειδύλλια Οδός»: Από τις 18 Ιανουαρίου στην Τεχνόπολη
Συνολικά 33 καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, συμμετέχουν στην Έκθεση σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Ειδύλλια Οδός», που διοργανώνεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 6 Μαρτίου.
Οι συμμετέχοντες χειρίζονται πολλά και διαφορετικά μέσα, υπερασπιζόμενοι την ιδέα ότι ο καλλιτέχνης αντανακλά την προσωπική του ματιά για το περιβάλλον στο οποίο ζει. Η πόλη της Αθήνας ως τοπόσημο και η μακραίωνη ιστορία της συνδέονται με ένα πλήθος από πρώτες ύλες: Το χώμα που μετουσιώνεται σε πηλό, τη σκληρότητα του μαρμάρου, τις κλωστές και υφάνσεις, τα υλικά της γης και της φύσης, το κεντίδι, το χαρτί, το κομψοτέχνημα.
Τα έργα επηρεασμένα από τη συνθήκη της πανδημίας και του παγκόσμιου εγκλεισμού, φανερώνουν την προσπάθεια να ξεφύγουμε στις σκέψεις και στα όνειρα. Περιπλάνηση σε μια Αθήνα χωρίς κόσμο, στα μονοπάτια του Λυκαβηττού, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στα Αναφιώτικα. Δρόμοι σημερινοί, δρόμοι 25 αιώνων: Οδός Παναθηναίων, Τριπόδων, Λεωκορίου, Διπύλου, Ειδύλλια. Ένα πέρασμα προς τον Πειραιά, την Ελευσίνα, προς τα προάστια της πόλης, από τις Ήριες Πύλες ή την Ιερά Οδό.
Μέσα από τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών, το «χθες» συναντά το «σήμερα». Στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, αφουγκράζονται τους αρχαίους δρόμους. Εδώ, περπατούν και συζητούν πολίτες αλλά και δούλοι φορτωμένοι, ζώα και άμαξες που μεταφέρουν την καθημερινή βρώση και την ένδυση, τα προϊόντα του εμπορίου που θα αποθηκευτούν στα λιμάνια έως ότου βρεθούν στη θάλασσα.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Νίκος Αλεξίου/ Δημήτριος Αντωνίτσης/ Ευγενία Αποστόλου/ Αντώνης Βολανάκης/ LyndaBenglis/ Ζωή Γαϊτανίδου/Βούλα Γουνελά/Μαριάννα Ιγνατάκη/Ανέστης Ιωάννου/Ηλίας Κοέν/Θάνος Κυριακίδης [BlindAdam]/Καλλιόπη Λεμού/Βασιλική Λευκαδίτη/Ελένη Λύρα/Δέσποινα Μεϊμάρογλου/Μιχάλης Μιχαηλίδης/Ευσεβία Μιχαηλίδου/Κωνσταντίνος Παλαιολόγος/Μαλβίνα Παναγιωτίδη/Άγγελος Παπαδημητρίου/Ραϋμόνδος/ Δημήτρης Ρεντούμης/AdriánVillarRojas/Έφη Σπύρου/Δανάη Στράτου/Μάγδα Ταμμάμ/Νάκης Ταστσιόγλου/NobukoTsuchiya/ Πάνος Φαμέλης/ Μάρω Φασουλή /Σωκράτης Φατούρος/Δέσποινα Φλέσσα/Παντελής Χανδρής
Επιμέλεια Έκθεσης:

Μαρία Μαραγκού, κριτικός τέχνης / καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Πληροφορίες για την Έκθεση:

Διάρκεια: 18 Ιανουαρίου – 6 Μαρτίου 2022

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή | 11.00 – 20.00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Μηχανουργείο & Προαύλιο Μηχανουργείου

Γενική είσοδος: 5€ | Μειωμένο εισιτήριο (φοιτητές, άνεργοι, ΑμΕΑ): 3€

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα