back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Λευκορωσία απέκρυψε πληροφορίες από τον ΟΗΕ για την εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair

Διαβάστε επίσης

Το πόρισμα των Ηνωμένων Εθνών για την αναγκαστική εκτροπή ενός επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair πέρυσι διαπίστωσε ότι η απειλή για βόμβα που ανάγκασε το αεροσκάφος στο Μινσκ ήταν «εσκεμμένα ψευδής» και ότι η Λευκορωσία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από την ομάδα που διενεργεί την έρευνα για το συμβάν που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για αυτό που δυτικές πρωτεύουσες κατήγγειλαν ως μια πράξη κρατικής αεροπειρατείας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας του ΟΗΕ (ICAO) συγκρότησε τον Μάιο του 2021 μια εξειδικευμένη ομάδα διερεύνησης στοιχείων, ημέρες αφότου η Λευκορωσία την εκτροπή του αεροσκάφους που είχε προγραμματισμένο προορισμό το Βίλνιους και ανάμεσα στους επιβάτες βρισκόταν ο Ρομάν Προτασέβιτς, μπλόκερ και δημοσιογράφος , πρώην διευθυντής του ιστότοπου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Nexta και καταζητούμενος από το καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο Προτασέβιτς επέστρεφε από την Αθήνα με πτήση με προορισμό την πρωτεύουσα της Λιθουανίας όταν ένα καταδιωκτικό MiG-29 της Λευκορωσίας αναχαίτισε την πτήση FR4978 στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, με τις λευκορωσικές αρχές να επικαλούνται απειλή για βόμβα. Τελικά το αεροπλάνο συνέχισε το δρομολόγιό του, έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, χωρίς τον Προτάσεβιτς και την Ρωσίδα κοπέλα του που συνελήφθησαν.

Στην κοπέλα του Σοφία Σαπέγκα ασκήθηκαν έπειτα κατηγορίες για υποκίνηση κοινωνικού μίσους και βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή κάθειρξης έως και 12 ετών, ενώ ο Προτάσεβιτς παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το πόρισμα του ΟΗΕ, που εστάλη στα 193 κράτη μέλη του ICAO τη Δευτέρα, υπογραμμίζει ότι οι αρχές της Λευκορωσίας δεν είχαν την αρμόζουσα επικοινωνία με τη Ryanair – εταιρεία με έδρα την Ιρλανδία – σχετικά με την υποτιθέμενη απειλή τοποθέτησης βόμβας στο αεροσκάφος, παρά τους κανονισμούς που τους παροτρύνουν να το κάνουν και δεν βοήθησαν το πλήρωμα να μιλήσει στη βάση τους.

Οι πιλότοι συμφώνησαν να εκτρέψουν το αεροσκάφος προς το Μινσκ αφού ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό», υποδηλώνοντας μια αξιόπιστη απειλή για το αεροσκάφος που απαιτεί άμεση προσγείωση.

Είναι απίθανο η Ryanair να είχε συμφωνήσει να εκδώσει «κόκκινο συναγερμό» υπό τις περιστάσεις, ανέφερε η έκθεση, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απειλή για βόμβα ήταν «εσκεμμένα ψευδής». Κανένα πρόσωπο ή κράτος δεν έχει ταυτοποιηθεί ως μια πηγή μιας προφανούς φάρσας που είναι παράνομη, ανέφερε το πόρισμα.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τη Λευκορωσία ότι κατασκεύασε την απειλή για βόμβα προκειμένου να αναγκάσει το αεροπλάνο να προσγειωθεί στο έδαφός της και να συλλάβει τον Προτασέβιτς.

Το Μινσκ υποστηρίζει ότι ενήργησε νόμιμα και σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανόνες και κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το επεισόδιο για να προσπαθήσει να υπονομεύσει τον πρόεδρο Λουκασένκο.

Το Μινσκ επιχείρησε να εμπλέξει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στην απειλή τοποθέτησης βόμβας στο αεροσκάφος της Ryanair με την Χαμάς να απορρίπτει την κατηγορία.

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Λευκορωσίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την έκθεση του ICAO.

«Δεν διατηρήθηκαν αρχεία»

Επικαλούμενη έναν μάρτυρα πιλότου, οι συντάκτες του πορίσματος ανέφεραν ότι η έρευνα για την υποτιθέμενη βόμβα μέσα στην καμπίνα όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μινσκ ήταν πρόχειρη και ολοκληρώθηκε μόλις σε 18 λεπτά.

Υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών κλήθηκαν να μείνουν μακριά πριν ολοκληρωθεί η έρευνα και πριν ανοίξει η θήκη αποσκευών για ελέγχους, προσθέτουν οι ερευνητές της ICAO. Παρά την υποτιθέμενη απειλή, οι επιβάτες που αποβιβάστηκαν χρειάστηκαν 30 λεπτά και ο πιλότος αφέθηκε να παραμείνει στο αεροσκάφος.

Ο ICAO παρουσίασε επίσης κενά στην συνεργασία με τα μέλη της ομάδας έρευνας του.

Στα μέλη της ομάδας «δεν δόθηκε ικανοποιητικό σκεπτικό για να εξηγήσει γιατί δεν διατηρήθηκαν αρχεία» δεδομένου ότι βρισκόταν σε εξέλιξη τοπικές εγκληματικές και άλλες έρευνες.

Η Λευκορωσία αρνήθηκε επίσης να παράσχει πρόσβαση στον ελεγκτή της πτήσης της Ryanair ή στα αρχεία κλήσεων αξιωματούχων, ούτε παρείχε οπτικοακουστικό υλικό από καλά τοποθετημένες κάμερες του αεροδρομίου.

Στην έρευνα δεν δόθηκε αντίγραφο ενός email που αναφερόταν η απειλή για βόμβα ή αρχεία καταγραφής διακομιστή email, πρόσθεσε το πόρισμα. Ανέφερε στοιχεία από έναν εγγεγραμμένο στην Ελβετία πάροχο email, που δείχνουν ότι το email στάλθηκε μόνο αφότου το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει την προσγείωσή του προς το Μινσκ.

Οι λευκορωσικές αρχές τόνισαν στους ερευνητές ότι έλαβαν το email 30 λεπτά νωρίτερα, αλλά παρείχαν μόνο ένα στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) ως αποδεικτικό στοιχείο.

Η Ryanair δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο για το πόρισμα.

Το τελευταίο είναι το πρώτο διεθνές πόρισμα που έγινε μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε στους αερομεταφορείς της Λευκορωσίας να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ και η Βρετανία έχουν επίσης παροτρύνει τις αεροπορικές τους εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, εκτός εάν προκύπτει έκτακτη ανάγκη.

Η ΕΕ έχει επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε 86 Λευκορώσους πρόσωπα και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Μεταφορών και Άμυνας, ως απάντηση στην αναγκαστική προσγείωση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα