back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σ. Ξεκαλάκης: Η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας και θα κριθεί αρνητικά από τον λαό

Διαβάστε επίσης

2022-01-19

Δεν αποκλείει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το μέλος του ΚΙΝΑΛ και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984.

Υπογραμμίζει ωστόσο ως «θέμα αρχής» τη θέση ότι «οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια και πρέπει να κρίνονται στην τετραετία». Εκτιμά παράλληλα πως «το ΚΙΝΑΛ είναι σε θετικό momentum, με ανοδική τάση και στις δημοσκοπήσεις», εισηγείται διεξαγωγή Συνεδρίου μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να αποφασιστούν οι κοινωνικές συμμαχίες με στόχο την ετοιμότητα για διεκδίκηση της ψήφου του ελληνικού λαού, ενώ θεωρεί «σημαντική επιτυχία» την εκλογή της Εύας Καϊλή στη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είναι κρίσιμο να έχουμε Έλληνα Αντιπρόεδρο στην Ευρωβουλή» δηλώνει ο κ Ξεκαλάκης στον Γιάννη Παπαγωργίου και κάνει λόγο για «εξέλιξη με θετικό πρόσημο για το κόμμα και την πατρίδα», εκτιμώντας πως το γεγονός «σηματοδοτεί- με ένα ακόμη στοιχείο-την επανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ σε πρωταγωνιστικό ρόλο… Είναι η πρώτη φορά από το 2014 που το Κίνημα έχει σε αυτή τη θέση δικό του ευρωβουλευτή, γεγονός που σημαίνει πολλά και για τον πολιτικό μας φορέα, αλλά και για τη δυναμική του εντός Ευρωκοινοβουλίου…. Κι οι δύο ευρωβουλευτές μας κατατάσσονται ψηλά στη γενική αξιολόγηση, με κριτήριο τη συμμετοχή, τις παρεμβάσεις και τη προσφορά τους στις Επιτροπές στις οποίες μετέχουν» όπως τονίζει και υπενθυμίζει ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει σφραγίσει με τη δουλειά του το πρόγραμμα rescEU για τις φυσικές καταστροφές».

*Για την εκλογολογία και τις συζητήσεις περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, υποστηρίζει ότι «έρχονται στο προσκήνιο λόγω της πτώσης της δημοφιλίας της κυβέρνησης, μετά από μεγάλο διάστημα, σύμφωνα με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπικών ερευνών».

Κρίνει ωστόσο σημαντική για τη Δημοκρατία, αλλά και για την ωριμότητα και αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, τη θέση ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν το χρόνο της θητείας τους και να κρίνονται μετά το πέρας αυτής. Η παρούσα κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας και – κατά τη γνώμη μας- θα αξιολογηθεί αρνητικά από τον λαό…
…Αν πάντως μια κυβέρνηση κρίνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει, αποτελεί θέμα προς αξιολόγηση αναφορικά με την αξιοπιστία της απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
Δεν προσφέρει στη χώρα, ούτε και συνεισφέρει σε επίπεδο αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος η προσφυγή μιας κυβέρνησης στην λαϊκή ετυμηγορία, για καιροσκοπικούς λόγους, πριν την ολοκλήρωση της θητείας της. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια και πρέπει να κρίνονται στα τέσσερα χρόνια, είναι θέμα αρχής για εμάς».

*Σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ ο κ Ξεκαλάκης εκτιμά ότι «το κόμμα βρίσκεται σε θετικό momentum, όπως δείχνει και η ανοδική τάση που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις». 

Και προσθέτει  πως «Το ΠΑΣΟΚ αντλεί από τρεις δεξαμενές ψηφοφόρων. Αρχικά, από τον χώρο της αποχής προοδευτικών ανθρώπων που επέλεξαν αυτή τη στάση και βρίσκονται σε μια κατάσταση πολιτικής αγρανάπαυσης από το 2009. Επίσης, υπάρχουν πολλοί που αποχώρησαν για να κατευθυνθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήδη προσελκύουμε ψηφοφόρους και από τη δεξαμενή των προοδευτικών πολιτών, οι οποίοι ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το φόβο επανεκλογής του Τσίπρα».

*Τέλος, για το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, λέει  πως στόχος, υπό την αίρεση της υγειονομικής κρίσης, είναι να γίνει μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προγραμματικές θέσεις και να αποφασιστούν οι κοινωνικές συμμαχίες «ώστε να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την ψήφο του ελληνικού λαού».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα