back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χ. Κοντοές: Βράβευση του Αστεροκοπείου Αθηνών στο πλαίσιο διευρωπαϊκής δράσης στον τομέα της Υγείας

Διαβάστε επίσης

2022-01-20

Σημαντική διεθνής διάκριση για το Εθνικό Αστεροσκοπείο  Αθηνών και το σύστημα EYWA με συντονιστή-εταίρο, το Κέντρο Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND.  Κατέκτησε το βραβείο EIC Horizon Prize on Early Warning for Epidemics, ύψους 5 εκατομμυρίων Ευρώ.

Είναι μια διευρωπαϊκή δράση στον τομέα της υγείας, για την οποία μίλησε στον Αθήνα 984, ο Δρ. Χάρης Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με όσα είπε στον Γιώργο Αποστολίδη, «πρόκειται για ένα σύστημα πρόβλεψης του εντομολογικού και επιδημιολογικού κινδύνου σημαντικών ασθενειών, που έχουν κατακλύσει και την Ευρώπη, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η μαλάρια, ο δάγκειος πυρετός.
Τα δύο τελευταία χρόνια εφαρμόζεται στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σερβία και τη Γερμανία, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την ανάπτυξη των κουνουπιών, τη μετάδοση του παθογόνου και την εκτίμηση του αναμενόμενου επιδημιολογικού κινδύνου».

Σε σχέση με τις μεταδιδόμενες ασθένειες από τα κουνούπια, ανέφερε ότι «η κλιματική αλλαγή τους έχει επιτρέψει να μεταναστεύουν και να επιβιώνουν στις χώρες μας» με την επισήμανση ότι «μεταφέρονται και στην Ευρώπη οι κίνδυνοι και τα γνωστά προβλήματα στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και θανάτους».

Όπως ανέφερε συνοψίζοντας ο κ Κοντοές, η έγκαιρη και ακριβής πρόβλεψη του πληθυσμού των κουνουπιών και των αναμενόμενων κρουσμάτων ανα περιοχή σε επίπεδο οικισμών και χωριών, διευκολύνει σημαντικά τις στοχευμένες ενέργειες, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα