14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Δήμος Αθηναίων: Η Αθήνα αποκτά νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει τα μεγάλα έργα στην πόλη, αναβαθμίζοντας, τα πεζοδρόμια στο εμπορικό κέντρο και στις γειτονιές της, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται και κινούνται στην πρωτεύουσα.

Το έργο αποκατάστασης, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, αποτελεί τεράστιας σημασίας παρέμβαση για την πόλη, καθώς είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε εφαρμογή ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα ανακατασκευής και αναβάθμισης του δικτύου των πεζοδρομίων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το καλοκαίρι του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 410 νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια, που θα αλλάξουν ριζικά την όψη της πόλης.

Αυτή την περίοδο, ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια στις οδούς Πλαταιών και πλατείας Αγίας Μαρκέλλας (3ο δημοτικό διαμέρισμα), ενώ ήδη, από τον περασμένο Ιούλιο που εκτελούνται οι εργασίες στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση πεζοδρομίων και ενεργειακή αναβάθμιση από την 1η έως την 7η κοινότητα», έχουν ολοκληρωθεί τα πεζοδρόμια στους παρακάτω δρόμους: Σίνα, Βησσαρίωνος, Φαβιέρου, Ακομινάτου (1ο δημοτικό διαμέρισμα), Ηούς, Αμφιπόλεως (3ο δημοτικό διαμέρισμα), Κίου (5ο δημοτικό διαμέρισμα).

Πεζοδρόμια ενεργειακής αναβάθμισης

Κάθε νέο πεζοδρόμιο της Αθήνας είναι κατασκευασμένο από ψυχρά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον(μάρμαρο, τσιμεντόπλακες, σκυρόδεμα με ψηφίδες στην επιφάνειά τους), συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Με τα σύγχρονα αυτά υλικά ελέγχεται το φαινόμενο της λεγόμενης «αστικής θερμικής νησίδας» και δεν επιβαρύνεται η περιοχή παρέμβασης από τις υψηλές θερμοκρασίες που συγκρατούνται στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στα κτίρια της πόλης.

Κ. Μπακογιάννης: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μία βιώσιμη πόλη

«Η Αθήνα, μέρα με τη μέρα, αποκτά τα πεζοδρόμια που αξίζουν σε μία σύγχρονη μητρόπολη. Μία πόλη που σέβεται τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, προσφέροντας ασφάλεια και άνεση στη μετακίνησή τους, αλλά και μία πόλη που σέβεται με πράξεις το περιβάλλον. Ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας, με γνώμονα την καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και προτείνονται εναλλακτικές οδοί, ώστε να μην εμποδίζεται η μετακίνηση των πεζών.

Το έργο της ανακατασκευής των πεζοδρομίων έρχεται να συμπληρώσει μία σειρά σημαντικών παρεμβάσεων που υλοποιούνται ταυτόχρονα στην πρωτεύουσα και αφορούν στην ανακατασκευή πεζόδρομων και πλατειών, καθώς και σε ασφαλτοστρώσεις και στις 129 γειτονιές της.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τις οδούς Ακομινάτου, Αμφιπόλεως, Ηούς, Λεωνίδου, Πλαταιών και Σίνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα